14.12.2023

Biobased watergedragen industriële coating gedemonstreerd

Na drie jaar testen hebben VNCI-lid Relement, Worlée Chemie en Baril Coatings een proefrun met eco-coating gedaan. Hiervoor is een biobased methyl ftaalzuuranhydride gebruikt om een watergedragen, biobased hars te ontwikkelen. De coating, gebaseerd op deze hars, is nu succesvol getest. In de volgende fase wordt verder gewerkt aan de opschaling.

 

Roger Blokland, CEO en medeoprichter van Relement noemt deze samenwerking een belangrijke mijlpaal: “Biobased ingrediënten maken in het laboratorium is één ding, maar een succesvolle velddemonstratie als deze is iets anders. We zijn al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van het proces voor bio-MPA en nu zijn we klaar om de productie op te schalen.”

Joost Broeders, technisch directeur van Baril Coatings: “Het is onze missie om coatings te creëren die zo duurzaam mogelijk zijn en we hebben contact opgenomen met onze leverancier Worlée Chemie met de vraag naar biobased harsen voor onze hoogwaardige 2-componenten industriële coatings”.

“We wisten dat ftaalzuuranhydride de ontbrekende biogebaseerde schakel is in hoogwaardige alkyd harsen en we hebben lang gezocht en geprobeerd om dit ingrediënt te vervangen”, aldus dr.ir Toine Biemans, manager duurzaamheid en voormalig R&D-directeur bij Worlée Chemie. “We hebben een geschikte oplossing gevonden met het product methylftaalzuuranhydride van Relement, genaamd bio-MPA. We hebben besloten om niet alleen de ingrediënten op fossiele basis te vervangen, maar bovendien een watergedragen hars te ontwikkelen om de uitstoot te verlagen en het veiligheidsprofiel te verbeteren. We hebben verrassend genoeg nog een aantal andere voordelen gevonden die kunnen worden toegeschreven aan het gebruik van bio-MPA.”