05.12.2023

Duurzame kledingcollectie Pangaia met PEF van Avantium

Het duurzame kledingbedrijf Pangaia gaat het plantaardige en recyclebare PEF van Avantium inzetten voor de productie van een fossielvrije en recyclebare kledingcollectie. PEF wordt straks geproduceerd in de FDCA Flagship Plant van Avantium.

 

Deze eerste commerciële faciliteit ter wereld voor FDCA is momenteel in aanbouw op het terrein naast het Chemie Park Delfzijl. De grootschalige productie van PEF gaat in de tweede helft van 2024 van start.

Toekomst

Consumenten maken steeds bewustere keuzes bij hun kledingaankopen en dit biedt veelbelovende marktkansen voor plantaardige alternatieven, waaronder PEF. Als onderdeel van de Positive Earth-filosofie zet Pangaia zich in voor een toekomst waarin hernieuwbare grondstoffen prioriteit krijgen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt geminimaliseerd. “De samenwerking met Avantium biedt een ongelooflijk potentieel om PEF te gebruiken in een reeks van productcategorieën. We kijken ernaar uit om dit innovatieve materiaal te introduceren, zodra de nieuwe fabriek van Avantium operationeel is."

Tom van Aken van Avantium: "We zijn verheugd om samen te werken met deze toonaangevende innovator in de materialen- en mode-industrie, zodat consumenten kleding op basis van PEF kunnen dragen. Samen gaan we aantonen dat kleding op basis van PEF een groot potentieel heeft in het verminderen van de impact van de mode-industrie op het klimaat. Spannend om consumenten in de toekomst op PEF gebaseerde duurzame mode van Pangaia te zien dragen."

Breed scala

Afgelopen jaar richtte Avantium zich meer op de ontwikkeling van PEF voor vezels en garens. Deze vezels kunnen PET-vezels op basis van fossiele brandstoffen vervangen, hebben een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk en kunnen in bestaande installaties worden gerecycled. PEF van Avantium is een honderd procent plantaardig polymeer met een breed scala aan toepassingen, zoals flessen, verpakkingen en textiel. In 2021 was de wereldwijze PET-vezelproductie zo’n zestig miljoen ton.


Foto: Avantium