08.05.2021

Dutch PPE Solutions maakt medische gezichtsmaskers en filtermateriaal vanaf nu volledig op eigen bodem

Dutch PPE Solutions, de joint venture van Koninklijke DSM en VDL Groep, is gestart met de productie van virusfilterend materiaal voor FFP2- en IIR-gezichtsmaskers in een door DSM nieuw gebouwde fabriek in Geleen. Dutch PPE Solutions is het eerste bedrijf dat professionele gezichtsmaskers produceert met filters die volledig in Nederland zijn gemaakt. 

 

Met de productie van de kritische filterlaag, meltblown polypropyleen, op eigen bodem is Nederland vanaf nu minder afhankelijk van voorraden buiten Europa en kunnen professionals in de zorg en in andere branches te allen tijde veilig hun werk doen.

De opening vandaag van de eerste productielocatie van meltblown polypropyleen in Nederland vergroot de weerbaarheid tegen stijgingen in de vraag naar medische gezichtsmaskers en onderliggend materiaal. Het hoogwaardige filtermateriaal wordt vervaardigd van biobased grondstoffen (gebruikte frituurolie) en de machines draaien volledig op groene elektriciteit. Dutch PPE Solutions heeft de ambitie het meest duurzame filtermateriaal voor FFP2- en IIR-gezichtsmaskers te produceren.

In recordtijd van idee tot duurzame en grootschalige productie

De meltblown polypropyleenfabriek in Geleen werd in recordtempo gebouwd. Het hele proces van idee, planning, constructie, bouwen en testen tot grootschalige productie duurde slechts enkele maanden; drie keer sneller dan reguliere looptijden. In januari 2021 leverde Dutch PPE Solutions de eerste gezichtsmaskers met daarin filtermateriaal van een buitenlandse leverancier. Vanaf vandaag is het meltblown polypropyleen filter van Dutch PPE Solutions ook beschikbaar voor andere klanten in Europa.

DSM en VDL bundelden in september 2020 hun krachten om de afhankelijkheid van een klein aantal internationale leveranciers te verminderen en een productieketen in Nederland op te zetten. DSM en VDL investeerden miljoenen euro's in productiematerieel voor de vervaardiging van gezichtsmaskers en in de nieuwe productielocatie voor meltblown polypropyleen, de stof voor de kritische filterlaag. De joint venture heeft enkele tientallen mensen in dienst op de productielocaties in Geleen en Helmond. 

Het Nederlandse bedrijf MedProtex, producent van IIR chirurgische gezichtsmaskers, is de eerste externe klant van het filtermateriaal van Dutch PPE Solutions. Cyrille Depondt, CEO Medprotex: "Voor een duurzame, transparante en toekomstbestendige productieketen van persoonlijke beschermingsmiddelen is het essentieel dat wij dicht bij huis over grondstoffen kunnen beschikken. De fabriek die Dutch PPE Solutions vandaag opent, getuigt van ondernemerschap en vormt het bewijs dat we nu in staat zijn om ons te wapenen tegen toekomstige pandemieën. Bij Medprotex vinden we korte, duurzame ketens en transparantie belangrijk. Dutch PPE Solutions voldoet aan die eisen. En dat is precies waarom wij hun meltblown polypropyleen filtermateriaal voor onze producten gebruiken. Deze krachtige samenwerking is Made in Holland, en creëert waarde op economisch, sociaal en ecologisch gebied."

Hulp bieden

Pieter Wolters, Vice President DSM Innovation Business Building en bestuurslid van Dutch PPE Solutions: "In de strijd tegen COVID-19 was het eerste doel van DSM en VDL om hulp te bieden en direct actie te ondernemen waar dat het hardst nodig was. Tijdens de eerste maanden van de pandemie werd ons duidelijk welke risico's er zijn als je volledig afhankelijk bent van buitenlandse leveranciers en dat het onze toekomstige gezondheid en veiligheid ten goede komt als we ook lokaal productiecapaciteit inzetten. We beloofden toen daar wat aan te doen. Nu doen we die belofte gestand. Met de meltblown polypropyleenfabriek in Geleen en de productielijnen voor gezichtsmaskers in Helmond hebben we voldoende levering van gezichtsmaskers en de toelevering van alle benodigde componenten in West-Europa verzekerd. Zo bieden we robuuste, betrouwbare en hoogwaardige persoonlijke beschermingsmiddelen aan zorgprofessionals en de bevolking."