Drinken we binnenkort een glas aardappelmelk?
De oer-Hollandse aardappel komt van oorsprong niet uit ons land. Spaanse ontdekkingsreizigers zagen rond 1536 Inca-indianen in Zuid-Amerika kleine ronde bollen eten die ze uit de grond haalden. Het bleken aardappels te zijn, door de indianen chunu genoemd. Ze verbouwden de plant al honderden jaren. De anderhalf procent eiwit die in een aardappel zit, is voor Royal Avebe een belangrijke afzetmarkt. Mede door de vegan-trend neemt het belang van plantaardig eiwit voor humane voeding sterk toe.
Plantaardig eiwit wordt steeds populairder. Een van de redenen is dat we negen miljard mensen op deze aarde simpelweg niet allemaal kunnen voeden met dierlijk eiwit. Er komen bijvoorbeeld steeds meer vleesvervangers op de markt. Om zo’n vleesvervanger te maken, is onder andere eiwit nodig om het eruit te laten zien als vlees. “Dat doet Solanic. Er zijn maar weinig andere eiwitproducten waarmee dat kan”, zegt Marc Laus, technology officer Product & Applications bij Avebe. Onder de naam Solanic startte Avebe in 2007 een nieuwe fabriek in Gasselternijveen voor de productie van aardappeleiwit voor humane consumptie.
Het aantal toepassingen van aardappeleiwit groeit snel. Hamburgers en worstjes waren er al, maar nu kunnen er ook ‘filets’, moten ‘vis’ en ‘bief’stuk komen. ‘Plant based’ kaas en zuivel bestaan al langer, maar zijn nu een zelfstandig verkoopargument geworden. Volgens Laus zijn ook voor die markten veel nieuwe producten mogelijk, zoals plantaardige feta, mozzarella, yoghurt, smeerkaas en ijs. “Na haver- en amandelmelk zal nu ook aardappelmelk zijn intrede doen. Eigenlijk heel logisch, want melkeiwit en aardappeleiwit lijken verrassend veel op elkaar.”
Wil je weten hoe Avebe het eiwit uit een aardappel haalt? Je leest het in het interview dat Chemie Magazine had met Marc. De eiwittransitie | Avebe ziet vraag naar aardappeleiwit groeien
Abonneer je gratis op Chemie Magazine. Dan ontvang je zes keer per jaar het blad.