09.09.2022

"De toekomst van de Europese maakindustrie staat op het spel"

Het FD sprak met Marco Mensink, director general bij Cefic, en VNCI-voorzitter Paul de Krom over de gascrisis en de gevolgen daarvan voor de industrie. Gezamenlijk doen zij een oproep aan de EU om met snelle, kordate acties te komen. De vrees is dat bedrijven anders uitwijken naar landen waar het vestigingsklimaat gunstiger is dan in Europa. 

 

De Krom: "Als we de industrie in Europa willen houden - en dat moeten we willen met het oog op de leveringszekerheid - dan heb je investeringen nodig. Vooral ook om de industrie de duurzaamheidstransitie te laten maken die we voor ogen hebben."

Lees het volledige interview 

Column | Gascrisis: 'The Perfect Storm

Met een gasprijs die 23 keer hoger is dan begin 2021 hebben we te maken met een crisis van ongekende omvang. Het resulteert in een inflatie die het oude record uit 1975 uit de boeken kan halen. Om de koopkrachtvermindering tegen te gaan presenteerde het kabinet een miljardenpakket dat mensen moet helpen de pijn te verzachten. Een noodzakelijke ingreep voor de korte termijn. Maar ook voor de langere termijn is visie en daadkracht nodig.

Lees de column van Paul de Krom