25.11.2022

De Labtijgers op YouTube

Om de opleiding Chemie te promoten zijn docenten Eline Jurgens en Laurens Vedder een YouTubekanaal gestart. Ze noemen zichzelf De Labtijgers. Elke aflevering voeren zij in een lab allerlei proeven uit. Ze hopen op deze manier scholieren te inspireren voor de opleiding Chemie te kiezen.

 

Volgens de docenten heeft de opleiding Chemie een boost nodig. “De studentenaantallen zijn aan het dalen, dit jaar zelfs heel sterk. De trend binnen Avans is dat er weinig met socials gedaan wordt. Daarnaast laten scholieren vaak het vak scheikunde vallen en dan kun je al niet de opleiding Chemie doen”, aldus Jurgens.

Dat komt doordat scheikunde een imagoprobleem heeft, vindt Vedder. “Vooral omdat de samenleving meer groen wil en bij Chemie denk je daar juist niet aan. Terwijl juist de chemie daarbij kan helpen. Het is meer dan alleen maar olie en giftige stoffen. En zeker meer dan alleen de stoffige docent”, vertelt Vedder. Daar hopen ze met De Labtijgers nu verandering in te brengen. 

Om het imago te verbeteren, proberen Jurgens en Vedder de proeven op een speelse manier uit te voeren. Zo hebben ze hun labjassen laten oppimpen met tijgerprint en proberen ze experimenten uit te voeren die de havoleerlingen aanspreken.

Bron + foto: Avans Hogeschool