16.07.2024

CSDDD treedt in werking op 25 juli

De Corporate Sustainable Due Dilligence Directive (CSDDD) treedt op 25 juli in werking. Deze Europese richtlijn, ook wel de ‘anti-wegkijk-wet’ genoemd, moet binnen twee jaar door de lidstaten worden geïmplementeerd in nationale wet- en regelgeving. Het doel van de richtlijn is om duurzaam en verantwoord gedrag van bedrijven te bevorderen.

 

De CSDDD legt verantwoordelijkheden op aan grote bedrijven om schendingen van mensen- en milieurechten in hun waardeketen te identificeren en aan te pakken. Daarnaast bevat de CSDDD een verplichting voor grote bedrijven om een klimaattransitieplan op te stellen en uit te voeren.

Anders dan de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) beperkt de CSDDD zich niet alleen tot onderzoek en rapportage, maar moeten bedrijven op grond van deze richtlijn ook daadwerkelijk actie ondernemen. Er zijn acht concrete stappen om misstanden op het gebied van mensenrechten en het milieu in de keten te voorkomen en/of aan te pakken:

  1. Integratie van due dilligence (passende zorgvuldigheid) in beleid en risicobeheerssystemen
  2. Identificatie en beoordeling van feitelijke of potentiële negatieve effecten, met prioriteit voor de meest relevante
  3. Preventie en beperking van potentiële negatieve effecten, beëindiging van feitelijke negatieve effecten en minimalisering van hun omvang
  4. Aanpakken van feitelijke nadelige effecten
  5. Zinvol overleg met belanghebbenden
  6. Instellen en handhaven van een kennisgevingsmechanisme en klachtenprocedure
  7. Monitoren van de effectiviteit van due dilligence-prestaties
  8. Publiekelijke communicatie over due dilligence-prestaties

In Nederland is het ministerie van Buitenlandse Zaken belast met de implementatie van de CSDDD. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt belast met het toezicht en de handhaving van de CSDDD-verplichtingen. Ondersteuning van bedrijven bij de implementatie en uitvoering van de CSDDD ligt op nationaal niveau bij VNO-NCW en in Europees verband bij Cefic. De VNCI volgt de implementatie van de CSDDD in het nationale recht en de ontwikkeling van richtlijnen op Europees niveau op de voet en informeert haar leden hierover. 

De CSDDD is op 5 juli 2024 verschenen in het Europese Publicatieblad.