19.09.2023

Chemische recycling veelbelovende route naar circulaire toekomst

Nederland heeft een goede uitgangspositie én de ambitie om koploper te worden in chemische recycling. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in de publicatie Chemical Recycling in circular perspective over de rol van chemische recycling binnen een circulaire en CO2-neutrale chemische industrie. 

 

Heijnen ziet chemische recycling als een veelbelovende route op weg naar een circulaire en koolstofarme toekomst. “Het stelt ons in staat om plastic afval en organisch afval om te zetten in basischemicaliën, monomeren en andere grondstoffen," aldus Heijnen. “Chemische recycling speelt - naast mechanische recycling - een cruciale rol in het sluiten van de kringloop van kunststof- en textielrecycling. Het zorgt ervoor dat er in de toekomst geen kunststoffen verbrand of gestort hoeven te worden.”

De brochure 

De brochure Chemical Recycling in circular perspective bundelt inzichten, best practices en geleerde lessen van ondernemers, overheden en kennisinstellingen over chemische recycling. Ook bevat de publicatie een stappenplan, actieagenda en toekomstvisie op de markt. Wat kunnen regelgevers doen? Hoe kunnen ondernemers samen werken aan verstandige chemische recycling modellen? Hoe kan de financiële sector de ontwikkeling op gang brengen? En hoe kunnen kennisinstellingen de ontwikkelingen ondersteunen en versterken?

Publiek-private samenwerking 

De publicatie is een initiatief van een publiek-private samenwerking van Holland Circular Hotspot, het Network Chemical Recycling of the Circular Biobased Delta, het ministerie van I&W, Chemport Europe, Chemelot, ChemistryNL, TNO en Infinity Recycling. Doel is om internationale samenwerking te stimuleren tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven om chemische recycling te bevorderen en te komen tot een circulaire en klimaatneutrale economie. 


Lees hier de brochure Chemical Recycling in circular perspective: From vision to action. Hier vind je ook inspirerende best practices van lidbedrijven van de VNCI.