08.09.2021

Chemiebedrijf Albemarle reageert op plannen woningbouw Amsterdam Noord

Het Parool publiceerde een artikel over de plannen van de gemeente Amsterdam om in Noord woontorens te bouwen op 150 meter van chemiebedrijf Albemarle. Dit ondanks het advies om woningen op minstens 700 meter afstand te houden. In het artikel geeft Albemarle een reactie. Chemie Magazine sprak hier al eerder over met Albemarle in 2018.

 

In het Hamerkwartier, een nieuwe wijk op de vroegere fabrieksterreinen van Draka en Stork, wil de gemeente 6700 woningen bouwen terwijl er tegelijk veel bedrijven gevestigd blijven met werk voor vijfduizend mensen. Bij Albemarle, dat hier katalysatoren produceert waarmee raffinaderijen schonere brandstoffen maken, leidt dat tot grote bezorgdheid. Niet omdat het bedrijf moet wijken voor de nieuwbouwplannen, de fabriek blijft – die staat hier al 121 jaar en op eigen grond. Wel omdat een zo dichtbevolkte wijk volgens het bedrijf niet te verenigen valt met een chemische fabriek op 150 meter afstand.

Lees het artikel in Het Parool.

Chemie Magazine | Volledige transparantie is de sleutel

Om het nijpende woningtekort aan te pakken gaat gemeente Amsterdam de komende jaren veel nieuwe woningen bouwen, ook in Amsterdam-Noord vlak bij chemiebedrijf Albemarle Catalysts Company. “Dat brengt voor ons veel onzekerheid met zich mee”, zegt directeur Dru Manuel. “We zullen een extra stap moeten zetten om onze license to operate te behouden.” Lees het artikel in Chemie Magazine uit 2018.