Chemicaliën uit aardappelsap
Royal Avebe en ChainCraft kondigen een strategische samenwerking aan voor het omzetten van aardappelresten in circulaire chemicaliën.
Royal Avebe zoekt constant naar innovatieve manieren om afval te minimaliseren, hun CO2-voetafdruk te verlagen en waarde toe te voegen aan hun productieprocessen. Daarom gaan ze een strategische samenwerking aan met ChainCraft, een scale-up die biochemicaliën maakt uit organische afvalstromen. In deze samenwerking gaat ChainCraft het restaardappelsap van Avebe omzetten in hoogwaardige vetzuren en meststoffen, middels ChainCrafts eigen fermentatietechnologie. Zo willen ze de impact op het milieu verminderen en duurzame landbouw ondersteunen.
De samenwerkende partners kijken naar het terrein rondom Avebe’s fabriek in Ter Apelkanaal in Groningen als locatie voor de eerste fabriek. David Fousert, CEO van Avebe, is opgetogen: ‘Een bijproduct van onze productie zal worden omgezet in circulaire producten zoals vetzuren en meststoffen. Voor Avebe zorgt deze samenwerking dus voor meer circulariteit en bespaart het ook energie. Het draagt bij aan het verder creëren van efficiënte productieprocessen. Wat uiteindelijk een positief effect heeft op de verdiencapaciteit van onze leden.’
Met de technologie van ChainCraft kun je organische reststromen, zoals aardappelsap, gebruiken als vervanger voor fossiele grondstoffen en palmolie als grondstof. Hierdoor kunnen fabrikanten van speciale chemicaliën, diervoeding, smeermiddelen en geur- en smaakstoffen hun klimaatdoelstellingen halen.
Royal Avebe en ChainCraft zijn lid van de VNCI.