Chemelot presenteert routekaart naar circulair produceren
Chemelot presenteert ‘Chemelot Circulair’, haar routekaart naar klimaatneutraal produceren in 2050, tijdens de Chemelot Circulair Strategiedag. De volgende dag krijgen ze bezoek van koningin Máxima.
Chemelot overhandigde op maandag 4 maart de eerste kopie van ‘Chemelot Circulair’, haar routekaart naar klimaatneutraal produceren in 2050, aan minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. In het plan beschrijft Chemelot wat ze willen doen om naar klimaatneutraal te gaan en wat ze daarvoor nodig hebben. Vier grote bedrijven, SABIC, OCI, AnQore en Fibrant, presenteerden hun plannen ook afgelopen maandag.
Volgens Loek Radix, directeur van Chemelot, is de verduurzaming van de basisindustrie een maatschappelijke uitdaging en geen probleem van individuele bedrijven. Het plan schept de voorwaarden waarbinnen de bedrijven op Chemelot hun investeringen moeten doen. ‘De eerste en belangrijkste basisvoorwaarde is een 380 kV-elektriciteitsaansluiting. Dat is het belangrijkste fysieke knelpunt dat we op korte termijn moeten oplossen. Daarnaast hebben we een gezond investeringsklimaat in Nederland nodig.’ Hij zegt dat multinationals soms met verbazing naar de beslissingen in Nederland kijken. ‘Denk aan additionele belastingenheffingen, traagheid in vergunningverlening en de stikstofproblematiek.’
De volgende dag kreeg Chemelot bezoek van koningin Máxima. Zij zag daar de belangrijke rol die de chemie en haar grondstoffen spelen in de levens en het welzijn van mensen. Tijdens haar bezoek kreeg ze de plannen voor de eerste fabriek van FUREC te zien, uitleg over de nieuwe fabriek van SABIC die pyrolyseolie maakt uit gebruikt plastic, en bezocht ze QCP dat huishoudelijk plastic afval hergebruikt als grondstof voor nieuwe kunststofproducten.