20.06.2022

BNR Nieuwsradio: dreiging gastekort voor de industrie

De dreiging van een gastekort in ons land wordt met de dag groter. Eerder werkte het kabinet al aan een noodplan met daarin de optie om grootverbruikers gedwongen af te sluiten van het gas, in geval van grote tekorten. Dit tot groot ongenoegen van veel bedrijven. Martijn Broekhof, Hoofd Kimaat, Energie, Innovatie en Duurzaamheid bij de VNCI sprak er vandaag over bij BNR Nieuwsradio. 

 

Nu komen brancheorganisaties van grootgebruikers zelf met een voorstel. Ze pleiten namelijk voor een zogenaamde ‘biedladder’, ook wel tenderregeling genoemd. Daarbij kunnen bedrijven aangeven of, en zo ja, tegen welk bedrag ze hoeveel willen afschakelen. Dat zeggen de organisaties VNCI en VEMW tegen BNR.

"Het is een mooie manier om het laaghangend fruit te benutten", zegt Broekhof. "We weten nog niet precies wie er allemaal wel en niet makkelijk kan afschakelen, maar misschien zijn er zelfs bedrijven die nu al van deze biedladder gebruik zouden willen maken. Bedrijven die zeggen wel een paar weken, of een paar maanden, wat minder te kunnen draaien."

Luister naar het item bij BNR Nieuwsradio