18.10.2023

BioBTX krijgt 2,8 miljoen euro uit JTF

BioBTX heeft samen met de Technische Universiteit Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen en met hulp van ASQA Subsidies, een subsidie van 2,8 miljoen euro gekregen van het Just Transition Fund (JTF). Ze hebben het geld gekregen voor de verdere ontwikkeling van technologie om mengsels van biomassa en plastic afval om te zetten in waardevolle chemicaliën.

 

Het JTF erkent het potentieel van BioBTX om innovatie in duurzame praktijken te stimuleren en daarmee bij te dragen aan de overgang van Europa naar een klimaatneutrale toekomst. Dankzij de subsidie kan het bedrijf zich richten op het ontwikkelen van technologie om stromen van zowel biomassa als plastic afval in verschillende samenstellingen en verhoudingen te verwerken tot BTX en andere hoogwaardige chemicaliën. Samen met de onderzoeksgroepen van de twee universiteiten, kan het bedrijf de volgende stappen zetten in de ontwikkeling en verbetering van de BioBTX ICCP-technologie, zowel op operationeel als fundamenteel gebied.

Vooruitgang in het verminderen van afval

Cor Kamminga, CEO van BioBTX: "We zijn erg blij dat we één van de eerste ontvangers zijn van de subsidie van het JTF, wat een belangrijke mijlpaal is in onze missie om state-of-the-art technologie voor hernieuwbare chemicaliën te ontwikkelen. Dit stelt ons in staat om actief bij te dragen aan de circulaire economie en vooruitgang te boeken in het verminderen van afval, terwijl we duurzame werkgelegenheid creëren."

Het JTF

Het JTF is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaaleconomische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Om deze overgang in Noord-Nederland te bereiken is 330 miljoen euro toegezegd tot 2027. Dit en komend jaar worden er meerdere subsidieregelingen opengesteld.

Meer over BioBTX

BioBTX BV is opgericht om efficiënte en effectieve technologieën te ontwikkelen voor de productie van duurzame BTX. Lees meer over het bedrijf.


Lees het volledige bericht.