05.06.2024

BioBTX haalt 80 miljoen op voor innovatieve aromatenfabriek

De Groningse startup BioBTX heeft 80 miljoen euro opgehaald om een fabriek te bouwen die hernieuwbare aromaten produceert op commerciële schaal. Nieuwe investeerders Covestro, Invest-NL en Infinity Recycling leggen ruim de helft van het totale bedrag in.

 

BioBTX haalt 80 miljoen euro op om de eerste chemische plant met hun zelfontwikkelde ICCP-technologie bouwen. Met deze technologie gaan ze duurzame aromaten (BTX) produceren uit plasticafval en biomassa. Het bedrijf zet zo stappen richting een circulaire chemische industrie, waarin de koolstofuitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Aromaten, die nu nog uit fossiele grondstoffen worden gemaakt, zijn nodig voor de productie van alledaagse producten als isolatieschuim, coatings, PET, flessen, batterijen en geneesmiddelen.

Uit het totale bedrag van 80 miljoen komt 42 miljoen van nieuwe aandeelhouders Invest-NL, Infinity Recycling en Covestro. Daarnaast investeren bestaande aandeelhouders, waaronder Carduso Capital, NOM en het Groninger Groeifonds. Er komt 15 miljoen euro uit het Polestar Circular Debt Fund, 4 miljoen euro van de provincie Groningen en een subsidie van 14 miljoen euro van de RVO.

Ton Vries, CEO van BioBTX, is trots op deze mijlpijl. “Dit bereik je alleen als partijen samenkomen om bij te dragen aan een groter doel. Deze financiering is een cruciale stap in het creëren van een duurzaam pad voor de chemische industrie en we nemen graag het initiatief vanuit Groningen.”


BioBTX is lid van de VNCI. Het Groningse bedrijf ontwikkelt circulaire chemische technologie om fossiele grondstoffen te vervangen door biomassa en plasticafval. Daarmee maken ze drop-in chemicals en aromaten middels hun zelfontwikkelde ICCP-technologie.