15.03.2024

BioBTX bouwt nieuwe chemische recyclagefabriek

BioBTX gaat een nieuwe fabriek bouwen tussen het Chemie Park Delfzijl en het voormalige Aldel. Het bedrijf wil in 2026 starten met productie.

 

BioBTX wil bijdragen aan de verduurzaming van de industrie door hernieuwbare chemische bouwstenen te produceren. Het bedrijf maakt nu bekend dat ze een fabriek willen bouwen die in 2026 moet gaan produceren. Met deze installatie wil BioBTX een nieuwe stap zetten in chemisch recyclen.

De grondstoffen zijn biomassa en plastics die aan het einde van hun levensduur zijn. Deze plastics zijn na sortering ongeschikt voor mechanische recycling en worden normaal gesproken verbrand of gestort. “In ons proces wordt via pyrolyse en een katalytische processtap een aromatische olie geproduceerd. Deze olie wordt rechtstreeks gevoed in de bestaande petrochemische keten en vervangt daarmee aromaten met een fossiele oorsprong”, aldus plant manager van de nieuwe fabriek Hans Dijkstra. “In tegenstelling tot product uit mechanische recycling is de kwaliteit identiek aan het oorspronkelijk materiaal.”

BioBTX mikt in de eerste instantie op een capaciteit van 20 kiloton. Later willen ze eventueel opschalen naar 50 kiloton. Dijkstra: “Dan willen we in een eigen installatie zelf de voorbewerking van de stroom afvalplastics doen.”