20.10.2020

Bijzondere coronaproof onderhoudsstop bij Yara

Yara Sluiskil is een chemiebedrijf dat behoort tot de zogenaamde vitale sectoren. In de afgelopen maanden is door een internationaal team ervaringsdeskundigen op het gebied van coronamaatregelen de gehele onderhoudsstop kritisch onder de loep genomen en waar nodig aangepast. Donderdag is het zover, dan wordt Reforming-D na zes jaar uit bedrijf genomen.

 

Nu de fabriek voor ongeveer een maand uit bedrijf gaat, wordt er tijdelijk minder ammoniak gemaakt waardoor ook andere fabrieken, die ammoniak consumeren, de tijd krijgen onderhoud uit te voeren. In totaal wordt in zo’n 5 weken ruim 45 miljoen euro geïnvesteerd en werken op sommige dagen tot wel 1.000 extra mensen op de site voor tal van klussen die nauwkeurig ingepland zijn en tot in detail omschreven en voorbereid.


Lees ook | De Telegraaf Groot onderhoud Yara megaklus tijdens corona


Naast de wettelijke maatregelen, zoals voldoende afstand houden, het ontsmetten van handen, zoveel mogelijk thuis werken en het dragen van mondkapjes in alle gebouwen, zijn er tal van specifieke maatregelen genomen om het risico op besmetting te minimaliseren. 

  • Zo is er een aparte ingang gecreëerd voor de onderhoudsstop met een zogenaamde ‘onboarding tent’ waar iedereen die in de onderhoudsstop werkt gecheckt wordt op gezondheidsklachten.
  • Er zijn ook temperatuurmeter straten waar medewerkers en contractors doorheen moeten gaan alvorens het voor de onderhoudsstop afgebakende terrein te kunnen betreden.
  • Van iedereen wordt vooraf ook al een gezondheidscheck gevraagd. 
  • Ook zijn er coronatesten beschikbaar en afspraken met laboratoria om snel een testuitslag te hebben.
  • Indien nodig worden quarantainemaatregelen genomen voor zowel mensen die in Sluiskil komen werken uit risicogebieden, of die juist Nederland aanmerken als risicogebied.
  • De medewerkers in de controlekamers worden zoveel mogelijk geïsoleerd van de mensen die in de onderhoudsstop zelf bezig zijn.
  • Iedereen die de standaard instructies heeft gevolgd en alle aanvullende corona-eisen heeft doorlopen krijgt een certificaat, een gepersonaliseerde toegangsbatch en een duidelijk zichtbare sticker op zijn of haar helm.

Voor de omgeving is de onderhoudsstop niet veel anders dan een normale onderhoudsstop in het najaar. Omliggende bedrijven, omwonenden en de overheid worden steeds op de hoogte gehouden via de reguliere communicatiekanalen die Yara Sluiskil heeft. Niet alleen qua veiligheid, maar ook technische en organisatorisch gezien is deze megaonderhoudsstop een hoogstandje. Er worden tal van projecten uitgevoerd waarmee de veiligheid, betrouwbaarheid en energie-efficiency weer verder worden verbeterd. De ammoniakfabrieken op het terrein van Yara Sluiskil behoren tot de top van hun soort op gebied van veiligheid, betrouwbaarheid alsook energie-efficiency.