16.08.2023

Avantium krijgt subsidie voor deelname aan Rebiolution1

Avantium heeft een subsidie ontvangen van het EU Horizon Europe programma voor haar deelname aan het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma Rebiolution1. Dit programma is gericht op het ontwerpen en synthetiseren van biobased en biologisch afbreekbare polyestermengsels op basis van furaandicarbonzuur (FDCA) en andere biobased monomeren.

 

Die kunnen worden gebruikt als plastic coating voor voedselverpakkingen en mulchfolies. De subsidie van €0,76 miljoen zal in tranches worden uitbetaald aan Avantium over een periode van drie jaar, beginnend in juni 2023. Avantium heeft een technologie ontwikkeld die suikers op plantaardige basis omzet in FDCA, dat samen met mono-ethyleenglycol (MEG) op plantaardige basis kan worden gepolymeriseerd tot de duurzame kunststof polyethyleen furanoaat (PEF).

Als monomeer biedt FDCA de mogelijkheid om een verscheidenheid aan polymeren te maken, van polyesters, polyamiden en polyurethanen tot coatingharsen, weekmakers en andere chemische producten. Avantium is momenteel bezig met de bouw van de commerciële FDCA-fabriek in Delfzijl, met een capaciteit van 5.000 ton per jaar. De fabriek zal in 2024 worden geopend.

Biobased en biologisch afbreekbaar polyester 

Kai Siegenthaler, coördinator van het Rebiolution-project en verantwoordelijk voor onderzoek naar biopolymeren bij BASF, legt uit: "FDCA is een sleutelelement in de Rebiolution-strategie. Het potentieel van FDCA is gebaseerd op zijn plantaardige oorsprong en op zijn structurele gelijkenis met het in volume grootste chemische basisproduct PTA (gezuiverd tereftaalzuur). Door FDCA te laten reageren met andere biobased monomeren willen we een 100% biobased en biologisch afbreekbaar polyester maken dat ook voldoet aan de eisen met betrekking tot verwerking, levensduur, prestaties en kosteneffectiviteit. We zijn er sterk van overtuigd dat het resulterende bioplastic kan helpen bij het behalen van de uitdagende circulariteitsdoelen die de EU zichzelf stelt."

Meer over Avantium

Avantium is een pionier in de opkomende industrie van hernieuwbare en duurzame chemie. Lees hier meer over het bedrijf.


Lees het volledige bericht.