17.05.2023

Anne Arkenbout is Plant Manager of the Year 2023

Anne Arkenbout is tijdens Eemsdeltavisie 2023 uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2023. Ze is werkzaam bij het Membraan Elektrolyse Bedrijf van Nobian en het boegbeeld van de Nederlandse procesindustrie. 

 

Het Membraan Elektrolyse Bedrijf (MEB) produceert met elektrolyzers chloor, natronloog en waterstof uit pekel. Power-to-X gebeurt al in de chloorproductie. Nobian is een grote producent van groene waterstof in Nederland. Dat laten de chloorfabrieken in Rotterdam en Delfzijl zien. 

Afsplitsing 

Arkenbout is in 2011 begonnen als productiemanager. Sinds een jaar stuurt ze de hele plant aan. De twee teams - van de monochloorazijnzuur-fabriek (MCA) en MEB - waren net samengevoegd toen Nobian zich afsplitste van Nouryon. MEB werd vervolgens Nobian, maar MCA bleef bij Nouryon. 'We moesten de teams weer ontvlechten. We hadden daardoor ook meer mensen nodig,' vertelt Arkenbout. 'We konden immers minder profiteren van synergievoordelen. De bemensing was echt een grote uitdaging. Het proces was een emotionele rollercoaster, niet alleen voor mij, maar zeker ook voor het hele team.'

De concurrentie

Charles de Wolff, John van Olffen en Henk Bijma namen het tegen Arkenbout op in de race om Plant Manager of the Year 2023 te worden. De kandidaten hebben de overeenkomst dat ze allemaal op zoek zijn naar manieren om de transitie naar een groene chemie mogelijk te maken. Arkenbout geeft aan dat chemische bedrijven meer oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen hebben dan ze zelf denken. 

De jury

De jury zei over Arkenbout het volgende: 'Anne Arkenbout is een enthousiaste leider, die samen met haar medewerkers zorgt voor een stevig fundament. Ze heeft veel aandacht voor risicomanagement en energie/transitie management, en denkt hierbij graag out of the box. Daarom is Anne een terechte Plantmanager of the Year.'

Stemmen

Mensen konden via internet stemmen op hun favoriete kandidaat. Bezoekers van Deltavisie konden ook stemmen, evenals de jury. Manon Bloemer (VNCI), Jan Zuidam (voormalig DSM-bestuurder), Roel Jolling (Plant Manager of the Year 2022), Yolande Verbeek (Uniper, Plant Manager of the Year 2021), Nickel van de Mortel (Digitalisering techniek) en Willem Henk Streekstra (Votob) waren de juryleden.