Alle pfas geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stof
Bedrijven moeten per direct de uitstoot van alle pfas minimaliseren. Hoe deze plicht precies vorm gaat krijgen in de praktijk is nog onduidelijk.
Staatssecretaris Chris Jansen kondigt in zijn kamerbrief van 14 november 2024 over pfas-ontwikkelingen aan dat alle pfas op de ZZS-lijst komen te staan. Dit op basis van het OSPAR-verdrag. Dit betekent dat er per direct een minimalisatieplicht geldt voor al deze stoffen, inclusief het bijbehorende vermijdings- en reductieplan. Omdat het om zo’n grote groep stoffen gaat en het ZZS-beleid nog knelpunten heeft in de uitvoering, is het nog de vraag hoe dit precies vorm gaat krijgen in de praktijk.
Daarnaast is er een Rijkscoördinator, Judith Elsinghorst, aangesteld voor gemeenten en de provincie Zuid-Holland over de pfas-problematiek rondom het bedrijf Chemours. De Rijkscoördinator zal fungeren als interdepartementaal aanspreekpunt.
De VNCI houdt de ontwikkelingen omtrent pfas nauwlettend in de gaten. In Het Financieele Dagblad noemt de vereniging het goed dat de overheid de zorgen over pfas serieus neemt. Ook juicht ze het toe dat de overheid zich opwerpt als aanspreekpunt, maar ze vreest meer regeldruk en administratieve lasten voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Er gaan verschillende getallen rond over het aantal pfas dat op de ZZS-lijst worden geplaatst. De NOS schrijft over honderd stoffen, het AD over enkele duizenden. Het lijkt vooralsnog om alle pfas te gaan, gebaseerd op de brede OECD-definitie die wordt aangehaald.