26.02.2024

Algemeen Dagblad : "Europese industrie op instorten"

Alleen een politieke koerswijziging in Brussel en Den Haag kan de kaalslag onder de Europese industrie een halt toe roepen. Dat stelt ondernemersorganisatie VNO-NCW in het Algemeen Dagblad.

 

Er is in navolging van Duitsland en Frankrijk compensatie nodig voor hoge energieprijzen en overheden moeten stoppen met het bedenken van extra regels. "De komende periode mag er geen enkele regel meer bij”, zegt Ingrid Thijssen, naast topvrouw van VNO ook vice-voorzitter van koepelorganisatie BusinessEurope. Ze duidt op de nieuwe Europese Commissie die na de verkiezingen in juni aantreedt. "En Nederland moet stoppen met het verzinnen van altijd weer extra administratieve lasten bovenop de Brusselse plannen."

In haar ogen zijn de hoge energieprijzen, zeker vergeleken bij Amerika en China, en de grote regeldruk de aanstichters voor het vertrek van talrijke industriële bedrijven uit Europa. In Nederland sloot autofabriek Nedcar haar deuren en zinkfabriek Nyrstar in Budel staakte de productie. Ook in Duitsland trekken investeerders weg en Wales en Italië incasseerden het einde van staalfabrieken. De Europese industriële productie slinkt.

In het artikel sluit VNCI-voorzitter Nienke Homan zich aan bij de boodschap van VNC-NCW: "De chemie maakt veel grondstoffen voor andere producten. We willen niet afhankelijk zijn van het buitenland."

Lees het volledige artikel in het AD (alleen voor abonnees).