19.12.2023

Air Liquide gaat een CO₂-afvanginstallatie bouwen voor koolstofvrij maken Rotterdamse industriegebied

Air Liquide gaat een koolstofafvanginstallatie bouwen in het industriële gebied van Rotterdam. Hiervoor gaat het bedrijf gebruikmaken van haar eigen Cryocap™-technologie.

 

De nieuwe installatie wordt gerealiseerd bij de bestaande waterstoffabriek in de haven van Rotterdam en wordt aangesloten op Porthos, een van Europa's grootste infrastructuren voor koolstofafvang en -opslag met als doel de CO2-uitstoot in deze grote industriële regio te verminderen.

Cryocap™ is een technologische oplossing voor het afvangen van CO2 met behulp van een cryogeen proces. De afgevangen CO2 wordt getransporteerd via de Porthos-infrastructuur en permanent opgeslagen in uitgeputte gasvelden in de Noordzee, ongeveer twintig kilometer van de kust. De koolstofafvanginstallatie zal in 2026 operationeel zijn. 

De Porthos-infrastructuur gaat het mogelijk maken om de uitstoot met 2,5 miljoen ton CO2 per jaar te verminderen, gelijk aan ongeveer tien procent van de huidige CO2 -uitstoot van de Rotterdamse industrie. De Europese Unie heeft Porthos erkend als een belangrijk grensoverschrijdend infrastructuurproject dat bijdraagt aan het realiseren van de energie- en klimaatbeleidsdoelstellingen en heeft het mee opgenomen in de lijst van Projecten van Gemeenschappelijk Belang.