Advies Gezondheidsraad: Geen classificatie van molybdeen als toxisch voor reproductie
Op 27 mei publiceerde de Gezondheidsraad haar advies over molybdeen en anorganische molybdeenverbindingen aan het Ministerie van Sociale Zaken.
Het voorstel van de Gezondheidsraad is om deze niet te classificeren voor effecten op de vruchtbaarheid, de ontwikkeling van het ongeboren kind of via borstvoeding.
Regelgeving
De beschikbare wetenschappelijke gegevens geven volgens de Gezondheidsraad namelijk onvoldoende aanleiding om ze ‘reproductietoxisch’ te noemen. Waren ze wel zo ingedeeld, dan zou dat meer regeldruk betekenen, vooral op het gebied van arbeidsveiligheid, etikettering en risicobeoordeling. Met het huidige advies is dit niet nodig, in ieder geval zolang er geen nieuwe wetenschappelijke inzichten bijkomen.
Voedingsstof
Het mineraal molybdeen komt overal in de natuur voor als voedingsstof voor mensen, planten en dieren. Het is nodig voor de stofwisseling en zit vooral veel in volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Daarnaast wordt Molybdeen gebruikt in de metaalindustrie wat leidt tot beroepsmatige blootstelling wanneer het tijdens industriële processen vrijkomt in de lucht.
Het complete advies vind je hier.