28.12.2023

2023: boem, boem, boem

Uitgerust en mijmerend over een goed jaar, reed ik naar kantoor. Eerste werkdag in 2023. Boem meteen op dag één: schakelen, we moeten op zoek naar een nieuwe voorzitter. Dat leek een hele hobbel, maar ging opvallend soepel. Afscheid van Paul de Krom en welkom Nienke Homan. Een wervelwind van energie. 

 

Column Manon Bloemer | Dan meteen Boem in haar eerste week in mei. Discussies over energiebelasting en 'non energetische vrijstellingen'. Wie snapt überhaupt hoe fossiele subsidies in elkaar zitten? Ik kon zelfs aan mijn kinderen niet uitleggen dat ‘je die subsidies wel moet afschaffen, maar niet alleen in Nederland, want dan bereik je precies het tegenovergestelde van je doel’. Het is en blijft een ingewikkeld verhaal, vooral als degene aan wie je het probeert uit te leggen, het toch niet wilt horen.

Derde ‘Boem’: 2023 wordt een slecht jaar voor de chemie in Nederland. De fabrieken in Nederland kunnen de hoge energie- en grondstofprijzen amper verwerken en de ene daling volgt de andere op. Concurrentie uit de VS wordt gevoeld en China exporteert naar Europa, in plaats van andersom. “Ach de chemie gaat toch wel vaker door een dal”, hoor ik je denken. Iedereen die hier al langer zit dan ik, spreekt over de grootste teruggang in decennia. Maar het heeft geen zin hierin te blijven hangen want we moeten door met een belangrijke opgave. Er is maar één toekomst en dat is een duurzame, dus moeten de fabrieken investeren in verduurzaming: klimaatneutraal, circulair, met veilige en duurzame moleculen en materialen. Door met het behalen van de doelen voor 2030 en 2050.

De vierde ‘Boem’: de val van het kabinet en de uitslag van de verkiezingen. Daar wil ik niet te veel woorden aan besteden, maar de polarisatie in Nederland mag van mij wel een onsje minder. En oh wat hoop ik dat de Nederlandse politici voldoende verstandig zijn om de groene industriepolitiek door te gaan zetten! Of zoals ik het ergens netjes las: de val van het kabinet draagt niet bij aan de zo gewenste stabiliteit en continuïteit bij de uitvoering van het klimaatbeleid. Laat het klimaatbeleid intact, riepen we met veel partijen samen op, laat dat geen vijfde ‘Boem’ worden. 

2023 was een jaar zonder gebruiksaanwijzing.

Voor een vereniging als de VNCI wel een kans, want dat is waar wij voor zijn. Wij maken die nieuwe gebruiksaanwijzing samen met onze leden. En in die nieuwe aanwijzing staat dat we meer naar buiten moeten treden, vertellen wat er allemaal al goed gaat op weg naar de duurzame doelen. En dat we vooral de chemie in Nederland moeten zien te behouden. De behoefte aan spullen vanuit de consument (dat zijn wij ook zelf!) zal niet snel afnemen, alle goede bedoelingen ten spijt. Dan kunnen we die grondstoffen voor die spullen maar beter veilig en duurzaam hier maken. Of zoals de minister van Economische Zaken en Klimaat zo mooi zegt: ‘beter groen hier dan grijs elders.