12.09.2023

105-jarig bestaan VNCI: reinventing chemistry

Gisteren vond in het Naturalis de viering van het 105-jarig bestaan van de VNCI plaats. Het iconische museum vormde het decor voor een interview met nobelprijswinnaar Ben Feringa. De interviewster? Niemand minder dan zangeres én scheikunde alumnus Shirma Rouse.

 

Ben Feringa nam de aanwezigen mee in de chemie van vandaag en morgen. De chemie heeft een cruciale rol gehad in de ontwikkeling van de moderne maatschappij. Natuurwetenschap en techniek is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Hij vertelde over het realiseren van de klimaatdoelen, de energie-en materialentransitie en de rol van innovatie. Shirma Rouse vroeg hem naar zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines. Hiervoor won hij samen met collega’s de Nobelprijs voor de Scheikunde.

Jongeren aantrekken 

Niet alleen op het gebied van klimaat staat de chemie voor een grote uitdaging. Hoe trek je jongeren aan naar chemische opleidingen? De vraag is enorm. Ben Feringa kwam ook te spreken over vrouwen in de chemie. Reinventing chemistry vereist dialoog, luisteren naar elkaar én ambitie.

Een feestelijke afsluiter

Het programma werd feestelijk afgesloten met een optreden van Shirma Rouse. Tot slot hadden alle aanwezigen de kans om uitgebreid bij te praten.