Zeventig jaar polycarbonaat

Chemicus Hermann Schnell was zeventig jaar geleden de uitvinder van polycarbonaat. Hij kreeg op 16 oktober 1953 het patent op zijn ontdekking. Het materiaal is bestendig tegen hoge temperaturen, stevig, licht van gewicht en gemakkelijk vorm te geven. Die vier eigenschappen maken dat polycarbonaat ook vandaag de dag nog in heel veel producten wordt toegepast.
 

Polycarbonaat is een hightech kunststof met veel mogelijkheden en toepassingen. Denk aan elektrische wagens, behuizing van elektrische toestellen, medische technologie, beschermende folies voor identiteitskaarten en paspoorten, laadpalen en 5G-antennes, serres, veranda’s en carports, tv-, pc- en laptopschermen. In de zeventig jaar dat het materiaal bestaat, vond het ook zijn weg in een aantal andere bijzondere historische toepassingen.

  • Op 3 juni 1965 verbleef astronaut Edward H. White 21 minuten vrij in de ruimte. Tijdens zijn ruimtewandeling droeg hij een helm met een vizier van speciaal gecoat polycarbonaat.
  • In 1982 werd het album ‘The Visitors’ van de Zweedse popgroep ABBA uitgebracht op de eerste CD gemaakt van polycarbonaat. Deze kunststof blonk uit door zijn kraakvrije en kristalheldere akoestiek.
  • In 2004 werd het - toen - grootste polycarbonaat stadiondak gebouwd voor de Olympische Spelen in Athene. Sindsdien beschermt polycarbonaat de toeschouwers tegen weer en wind in veel WK- en EK-stadions in de wereld.

Covestro produceert polycarbonaat op verschillende locaties over de hele wereld. Sinds 2021 ook klimaatneutraal omdat het geproduceerd wordt op basis van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en grondstoffen die afgeleid zijn uit (massagebalanceerd) bioafval en residuen. Mechanische recycling maakt al langer deel uit van de circulaire strategie, maar recent hebben onderzoekers van Covestro Antwerpen ook een chemisch recyclageproces ontwikkeld. Hiermee kan de behuizing van tv- en laptopschermen rechtstreeks terug herleid worden naar het product waaruit de kunststof initieel werd gemaakt. Dat product kan vervolgens opnieuw in het productieproces worden gebruikt. Deze doorbraak werd op labschaal gerealiseerd. De volgende stap is dat het Duitse hoofdkantoor van Covestro het proces verder gaat optimaliseren en opschalen in een pilotfabriek in Leverkusen.

Chemicus Hermann Schnell (links boven) was zeventig jaar geleden de uitvinder van polycarbonaat. Hij kreeg op 16 oktober 1953 het patent op zijn ontdekking. | Beeldmateriaal: Bayer AG, Covestro Deutschland AG