Werknemers Air Liquide krijgen inzicht in eigen carbon footprint

Air Liquide geeft haar werknemers de mogelijkheid om, onder werktijd, workshops te volgen die hun kennis over klimaatverandering vergroot en handvatten biedt om hun carbon footprint te verkleinen. Olga Zouboff, een van de initiatiefnemers die dit mogelijk heeft gemaakt binnen Air Liquide Benelux, vertelt over de workshops en de impact ervan.

Tekst: Emma van Laar
Beeld: Chris Bonis | Shutterstock | Pixabay
Gepubliceerd: 05.02.2025

Air Liquide, leider in gassen, technologieën en diensten voor de industrie en de gezondheidszorg, heeft industriële decarbonisatie en de energietransitie centraal gesteld in haar strategie. Het bedrijf streeft ernaar de eigen CO2-uitstoot te verminderen en begeleidt ook haar klanten met behulp van innovatieve technologische oplossingen om de uitstoot te verminderen en in 2050 koolstofneutraal te zijn. “We hebben klimaatverandering binnen het bedrijf hoog op de agenda staan. Zo hebben we wereldwijd een netwerk van ruim vijfhonderd duurzaamheidsambassadeurs”, vertelt Olga Zouboff, business developer Energy Transition bij Air Liquide in Brussel.

Schot in de roos

Eind 2022 volgde Zouboff samen met drie collega’s op eigen initiatief de workshop Climate Fresk. Deze drie uur durende workshop is gebaseerd op IPCC-rapporten, die ook de basis zijn voor wereldwijde politieke en economische besluitvorming. “Climate Fresk is neutraal en objectief en presenteert alleen vastgestelde wetenschappelijke feiten. We waren alle vier enthousiast over deze tool en de kracht die het heeft om bewustzijn rondom klimaatverandering te vergroten. Want om actie te kunnen ondernemen en oplossingen te bedenken, moet je eerst het probleem begrijpen. We waren zo enthousiast dat we kort daarna de workshop ook hebben ingezet tijdens een teambuilding event met een groep van zestig collega’s van Air Liquide Brussel. Omdat de workshop ook daar goed werd ontvangen, heb ik naderhand met mijn manager besproken hoe we deze workshop zouden kunnen inzetten als bedrijf. Air Liquide was op dat moment net op zoek naar nieuwe initiatieven op het gebied van klimaatverandering en zocht naar manieren om duurzaamheid in de werkcultuur te implementeren. Dit was dus een schot in de roos en kwam precies op het juiste moment”, legt Zouboff uit.

'Deze workshops geven een boost aan onze duurzame werkcultuur'

Vervolgens is het snel gegaan. In maart 2023 heeft Zouboff met vijf collega’s de training tot Climate Fresk-begeleider gevolgd. “Air Liquide ondersteunde ons daarbij en heeft de training betaald. Je hoeft geen klimaatexpert te zijn om Climate Fresk-workshops te begeleiden. De training (één werkdag) leert je meer over de klimaatcrisis en geeft je de tools om workshops te leiden. In mei 2023 heb ik mijn eerste Climate Fresk-workshop voor collega’s van Air Liquide in België begeleid. Inmiddels hebben in de Benelux al meer dan driehonderd Air Liquide-werknemers de workshop gevolgd en ook in Frankrijk en Zuid-Amerika worden workshops georganiseerd”, aldus Zouboff.


Tweedehands boven fast fashion

Femke Wolffensperger, Subsidy & Strategic Projects manager bij Air Liquide: “Ik dacht dat ik ‘klimaatvriendelijk’ was, maar het was confronterend om mijn CO2-uitstootresultaten te zien. Alleen daarom al is de 2Tonnes-workshop een succes. Deze workshop geeft je, in een vriendelijke en open sfeer, helder inzicht in je eigen huishoudelijke CO2-uitstoot uitstoot en die van je collega’s. Ik probeer minder te vliegen en meer te fietsen. Ook kiezen we vaker voor vegetarisch eten en ik geef – zeker voor mijn kinderen – de voorkeur aan goede tweedehandskleding boven fast fashion. Controleer de labels van kleding: kies voor duurzame stoffen als wol, katoen en zijde (natuurlijk eerlijk geproduceerd) in plaats van polyester, acryl, et cetera.”


Sinds vorig jaar wordt ook een tweede klimaatworkshop ingezet binnen Air Liquide: 2Tonnes. “Dit is een ander soort workshop die los te volgen is maar tevens goed aansluit op Climate Fresk. De 2Tonnes-workshop biedt mensen inzicht in hun eigen CO2-footprint en hoe hun leefstijl daar invloed op heeft. Door dat in kaart te brengen heb je bovendien meteen in beeld op welke manier je je footprint zou kunnen verkleinen. We hebben deze workshop weer met een kleine groep getest en tijdens teambuilding ingezet. Een aantal werknemers is inmiddels facilitator, ik ook, en we mogen deze workshop tijdens werktijd aan collega’s geven. In de Benelux hebben nu ruim honderd werknemers deze workshop gevolgd”, licht Zouboff toe.

Reduceer twee ton CO2

“Beide workshops nemen drie uur in beslag en geven zowel deelnemers als begeleiders energie. Climate Fresk is een spel gebaseerd op collectieve intelligentie waarbij deelnemers kaarten hebben met grafieken van IPCC-rapporten en hun doel is om deze in de juiste volgorde te leggen. Op die manier leer je veel en ontdek je hoe klimaatverandering werkt en welke factoren van invloed zijn. Iedereen, ook onze technische mensen, leren er veel van. Bij de 2Tonnes-workshop is je doel om als groep de wereldwijde CO2-uitstoot tot twee ton te reduceren. Twee ton CO2-equivalent per jaar is de doelstelling die we in 2050 moeten bereiken als we het Klimaatakkoord van Parijs willen nakomen. Deelnemers worden uitgedaagd om individuele en collectieve acties te ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen en de ontwikkeling van hun voetafdruk en die van de maatschappij te volgen. Daarbij wordt je eigen situatie meegenomen: aan het begin van de sessie wordt uitgevraagd of je bijvoorbeeld een (elektrische) auto rijdt, een groot en al dan niet goed geïsoleerd huis hebt, hoeveel vlees je eet en hoe het zit met je consumptie van producten en diensten. Door je individuele situatie mee te nemen vergroot de workshop niet alleen het bewustzijn van klimaatproblemen, maar geeft het deelnemers ook tools om op hun eigen niveau concreet actie te ondernemen. Aan het einde van beide workshops geven we een samenvatting van de resultaten en/of initiatieven die besproken zijn. Daarnaast rapporteren we de belangrijkste bevindingen aan het management. Zo zien we dat veel werknemers duurzame mobiliteit een belangrijk thema vinden. Daar heeft ons bedrijf inmiddels op ingespeeld”, zegt Zouboff.


Gewoontes veranderd

Robert Haffner, Public Affairs manager bij Air Liquide: “Het is heel waardevol om op deze manier met het klimaat bezig te zijn. Klimaatverandering wordt heel concreet gemaakt. Hoewel ik al jaren met de energietransitie bezig ben, heb ik tijdens de workshops nieuwe dingen geleerd over de mechanismen waarmee de aarde opwarmt en de tipping points. Maar het is ook mooi om je collega’s op een andere manier te leren kennen, denk aan de keuzes die zij in de supermarkt maken. Naar aanleiding van de workshops heb ik een aantal gewoontes veranderd, zo gaan wij thuis bewuster om met vlees eten. En ik heb laatst met succes een Repair Café bezocht om een speaker te laten repareren.”


Duurzame werkcultuur

Alle werknemers van Air Liquide Benelux kunnen de workshops tijdens werktijd volgen. “Op vrijwillige basis, we dringen het niet op. Het is mooi om te zien dat het enthousiasme voor de workshops zich vooral via mond-tot-mondreclame door het bedrijf verspreidt. Voor het komende half jaar hebben we al weer veel inschrijvingen. We organiseren de workshops in het Frans, Engels en Nederlands en proberen verschillende typen werknemers met elkaar te mixen. Zodat bijvoorbeeld managers, technici en salesmensen samen een workshop volgen. Dit levert mooie gesprekken en inzichten op. We hebben inmiddels een groep van vijftien facilitators die elk gemiddeld drie tot vier workshops per jaar geven. Het begeleiden van de workshops geeft me veel voldoening en de implementatie van beide workshops verloopt soepel. Ze bieden mooie kansen om de duurzamere cultuur binnen Air Liquide te versterken. Dat past natuurlijk goed bij een bedrijf dat inzet op duurzame projecten”, besluit Zouboff.


Investeren in klimaat is belangrijk voor Air Liquide-management

“Air Liquide faciliteert de 2Tonnes- en Climate Fresk-workshops omdat we geloven dat de mindset en acties van onze mensen van belang is voor het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf en voor het verduurzamen van de wereld. De betrokkenheid van onze mensen bij het organiseren en deelnemen aan deze workshops speelt een sleutelrol bij het creëren van een duurzaamheidsmindset op alle niveaus binnen Air Liquide. Ik zou andere chemische bedrijven aanraden deze workshops in te zetten. Ze helpen deelnemers de onderlinge verbondenheid van verschillende factoren te zien, waaronder de rol van industriële processen en chemische producten. Dit perspectief is cruciaal voor geïnformeerde besluitvorming binnen onze sector. De workshops zijn boeiend en interactief en kunnen werknemers inspireren om actief deel te nemen aan de duurzaamheidsinspanningen van hun bedrijf. Het brengt gesprekken op gang, genereert ideeën en bevordert een cultuur van milieuverantwoordelijkheid. Door deze initiatieven te ondersteunen toon je als bedrijf je toewijding aan duurzaamheid”, vertelt Virginie Braud, CFO Noord-Europa bij Air Liquide.