Werken in de chemie met Tessa den Reijer
Tekst: Jessica Vermeer
Gepubliceerd: 02.12.2024
Waarom kiest iemand voor een chemieopleiding en wat maakt een baan in de chemie zo boeiend? Chemie Magazine vraagt het aan mensen in deze sector. In deze aflevering van Werken in de chemie vertelt continuous improvement leader Tessa den Reijer over haar werk bij Air Liquide.
Aan welke consumentenproducten lever jij een bijdrage?
“Air Liquide maakt basisgassen, zoals zuurstof, stikstof, argon, waterstof en syngas. Onze vloeibare CO2 komt in frisdrank terecht, onze zuurstoftanks staan naast ziekenhuizen en we leveren CO2 aan kassen zodat gewassen beter groeien. Daarnaast leveren we aan de chemische industrie in de Benelux. Onze klanten maken er bijvoorbeeld kunststoffen en basispolymeren van, die weer in allerlei andere producten terecht komen.”
Wat vertel je aan je familie en vrienden als ze vragen wat voor werk je doet?
“Mijn vriendinnen zitten ook allemaal in de chemische industrie en mijn vader heeft ook in de chemische sector gewerkt, dus die begrijpen het. Ik werk op een fabriek in de Botlek die gassen produceert voor de rest van de industrie. Daar werk ik samen met verschillende teams op de locatie om de werkprocessen te verbeteren om onze doelstellingen te behalen. Zo heb ik met de productieploeg gekeken hoe we hun opleidingstraject kunnen versnellen, maar met kwaliteitsbehoud. Daarnaast heb ik met de onderhoudsdienst hun systeem opgeschoond en hun werkproces efficiënter ingericht.”
Hoe ben je in deze baan terecht gekomen?
“Ik heb chemische technologie gestudeerd aan de TU Delft. Ik studeerde af in 2020, tijdens de coronapandemie, en ik wilde graag op een productielocatie van een grote multinational werken. Ik wist niet precies wat ik wilde worden en in een groot bedrijf liggen veel opties open. Een vriendin van me was hier net een maand begonnen en raadde me aan om te solliciteren. Ik begon als procestechnoloog, een rol waarin ik kleine projecten draaide en incidentenonderzoek deed ter ondersteuning van het productieteam. Dat heb ik drie jaar gedaan, met twee uitstapjes naar het buitenland. Mijn baan valt binnen de tak ‘large industries’ en als deel van het Air Liquide ALLEX-programma heb ik twee keer in een ander cluster in Europa gewerkt. Ik ben vier maanden naar Düsseldorf geweest, waar ik aan een subsidieaanvraag werkte voor een groot waterstofproject, en vier maanden in Parijs, waar ik op de inkoopafdeling van de Air Liquide-groep werkte. Na de zomer van 2023 kwam ik terug uit Parijs en per november 2023 ben ik begonnen als continuous improvement leader.
Mijn functie is hier gecreëerd, omdat het management zag dat er iemand nodig was die hier tijd en energie in stopte. We begonnen hier met twee fabrieken en we groeien, eind 2026 komt er bijvoorbeeld een CO2-afvangunit bij. Bij een groter bedrijf horen andere werkprocessen. Hoe ga je die verandering in, zodanig dat we alles wat op ons af komt aankunnen? Daar hou ik me mee bezig.”
Wat zou jij je jongere zelf adviseren?
“Durf uit je comfortzone te stappen, durf die stap te nemen en durf te vragen. Dat heeft mij hele leuke ervaringen gebracht. Studeren in het buitenland, twee keer alleen in het buitenland wonen en werken bij Air Liquide. Ik heb gewerkt in nieuwe teams waar ik niemand kende en heb mensen ontmoet waar ik nog steeds contact mee heb. Zo heb ik veel geleerd over mezelf en over het bedrijf, dat heeft me echt verrijkt.
Daarnaast durf te vragen, want je kunt het niet alleen en je hoeft niet alles te weten. Samen kom je veel verder. Iedereen wil je helpen, als je maar vraagt. Loop binnen, leer mensen kennen en stel al je vragen. Later is dan de drempel om op iemand af te stappen lager. Als je nieuw bent kan dat wennen zijn, maar als je durft te vragen kom je uiteindelijk veel verder.”
Wat levert je werk je op?
“Werken met veel verschillende mensen en dat al mijn dagen anders zijn. De projecten zijn steeds anders. De ene dag werk ik met het veiligheidsteam, dan weer met het onderhoud of productieteam. Het kijkje in de keuken bij de verschillende teams vind ik heel leuk. Uiteindelijk krijg ik mee wat je nodig hebt om een site te draaien. Zien hoe de teams een verandering in gaan brengt voldoening.
Veranderingen gaan wel gepaard met weerstand en het is niet altijd makkelijk. Air Liquide rolt continuous improvement nu verder uit en we standaardiseren de methodiek steeds verder. Soms zie je meteen de resultaten en dat is superleuk, maar soms moet je eerst terug naar de tekentafel. Dat is niet erg, want zo leer je wat er in het hoofd van mensen omgaat en wat hun drijfveren zijn. Mijn motivatie hoeft niet dezelfde te zijn als die van iemand anders. Het vergt inlevingsvermogen, begrip, veel luisteren en praten met de verschillende teams.”
Op welke prestatie ben je het meest trots?
“Op een project dat ik heb geleid in Parijs bij de inkoopafdeling van de Air Liquide Group. Onze ambitie was om onze strategie voor het verschepen van onze goederen te optimaliseren en in plaats van simpelweg van leverancier te veranderen, werkten we nauw samen met operationele teams om een nieuw actieplan te ontwikkelen. Ik heb ons voorstel voor mijn vertrek aan het management gepresenteerd en het is later met succes geïmplementeerd. Het voelde goed om te zien dat ons werk zijn vruchten afwierp.”
Als je iets zou mogen veranderen aan je baan, wat zou dat zijn?
“Ik zit pas een jaar in deze functie, dus ik ben nog steeds ervaring aan het opdoen en aan het leren. Elk project heeft verschillende fases. De ene fase verloopt soepel en de andere wat minder, maar daar leer je van. Ik help om technici en operators bewust te maken van de voordelen van onze methodologieën. Ik wil de komende tijd nog meer de samenwerking met operationele teams opzoeken, waarbij zij ideeën aandragen en we dan samen aan suggesties voor optimalisatie werken.”
Wat zou je nóg liever doen dan wat je nu doet?
“Ik heb in vier jaar tijd veel mogen proberen. Voor nu wil ik focussen op ervaring opdoen, ontwikkelen en groeien. Ik zit aan het begin van mijn carrière en weet nog niet waar ik uiteindelijk naartoe ga. Voor nu vind ik een operationele omgeving mooi, de dynamiek ervan en zien waar de producten naartoe gaan. Ik zie mezelf voorlopig hier blijven. Misschien ga ik naar de commerciële kant van het bedrijf, waar mijn opgedane operationele ervaring erg waardevol is. Ik neem het zoals het komt, voor nu bevalt dat goed en vind ik de omgeving waarin ik werk hartstikke leuk.”
Wie is Tessa privé?
Tessa woont in Rotterdam met een huisgenoot. Sporten is haar uitlaatklep, ze volgt veel lessen en gaat op actieve vakanties waar ze lekker buiten kan zijn. Bergwandelen, kitesurfen of duiken in de zomer, snowboarden in de winter. Daarnaast houdt ze van koken en afspreken met haar vrienden.
Air Liquide
Air Liquide Nederland is in 1931 opgericht. Het bedrijf is wereldleider op het gebied van gassen, technologieën en diensten voor industrie en gezondheid. Air Liquide is vertegenwoordigd in 60 landen, heeft ongeveer 66.300 werknemers en bedient meer dan 4 miljoen klanten en patiënten. Air Liquide heeft 400 medewerkers in Nederland, waarvan 60 in de Botlek, die samen verantwoordelijk zijn voor de betrouwbare levering van gassen en dienstverlening aan 5.000 industriële klanten en 24.000 patiënten in ziekenhuizen.