Werken in de chemie met Fenne de Kleijne

Als Fenne de Kleijne (26) in detail gaat vertellen wat ze doet, haken sommige vrienden af. Daarom houdt ze het vaak maar bij de simpele uitleg: ze test de veiligheid vanaf het lab naar de fabriek. Dat doet ze als Lab Technician Process Safety bij Aspen Oss waar ze begon als stagiaire. “Ik heb ontzettend veel plezier en vrijheid in mijn werk.”

Tekst: Ingeborg Abendanon

Waarom kiest iemand voor een chemie-opleiding en wat maakt een baan in de chemie zo boeiend? Chemie Magazine vraagt het aan mensen in de sector. In deze aflevering van Werken in de Chemie vertelt Fenne de Kleijne over haar werk bij Aspen Oss. 

Aan welke consumentenproducten lever jij een bijdrage?

De buitenwereld zal ons misschien het meest kennen van het hormoonmedicijn voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Zeker in de Organon-tijd stonden we bekend als het bedrijf van de vrouwelijke hormonen. Maar Aspen Oss doet natuurlijk nog veel meer. Naast onze hormoonproducten maken we actieve farmaceutische ingrediënten die gebruikt worden voor een breed scala aan producten zoals spierverslappers en anesthesiemiddelen. De spierverslappers bijvoorbeeld zijn in de coronaperiode de hele wereld overgegaan. Ze zijn nodig om een patiënt op de Intensive Care te kunnen intuberen. Op dit moment zijn we als bedrijf bezig met de transitie om meer vraaggestuurd te gaan werken. In deze Contract Development and Manufacturing Organization (CDMO) willen we veel meer in samenspraak met klanten gaan produceren met als doel dat daar ook weer nieuwe producten uit ontstaan.

Wat vertel je je vrienden als zij vragen wat je doet?

In mijn functie als process safety tester op de Research & Development-afdeling controleer ik samen met een collega de veiligheid van processen op het moment dat een ontwikkeling wordt opgeschaald van het laboratorium naar de productieafdeling. Daarbij kijken we specifiek naar de chemische processen. Bij een chemisch proces komt vaak warmte vrij omdat twee stoffen op elkaar reageren. Het is belangrijk om te onderzoeken of die warmte niet te groot wordt waardoor er gevaarlijke situaties in de fabriek kunnen ontstaan. Daarnaast controleren we een proces op gasontwikkeling. Dus samengevat: ik kijk met een veiligheidsbril naar warmte- en gasontwikkeling. Als wij alle onderzoeksgegevens hebben vastgelegd, geven we een advies of een proces veilig de fabriek in kan of dat er bijvoorbeeld nog meer onderzoek nodig. Ik probeer het vaak zo simpel mogelijk uit te leggen, maar voor sommige mensen blijft het abracadabra. Ik heb het al heel vaak aan mijn zussen proberen uit te leggen. Ze zijn echt geïnteresseerd en vragen ook door, maar na een tijdje snappen ze het niet meer. In mijn vriendengroep hebben best veel mensen scheikunde gehad, maar als ik te veel in detail ga vertellen over mijn werk, haken ze af.

Hoe ben je in deze baan terechtgekomen?

Na het vwo ben ik naar de universiteit gegaan. Dat heb ik een jaar gedaan, maar ik ontdekte al snel dat dat op dat moment voor mij te hoog gegrepen was. Ik heb toen de switch gemaakt naar het hbo en koos voor de studie Applied Sciences op de Fontys Hogeschool. Binnen die opleiding kun je verschillende kanten op. Ik wist vrij zeker dat ik organische chemie wilde gaan doen en die kant heb ik uiteindelijk ook gekozen. In het derde jaar heb ik een buitenlandstage gedaan en in het vierde jaar kwam ik voor mijn afstudeeropdracht terecht bij Aspen Oss. Mijn afstudeerstage heeft negen maanden geduurd en in die tijd heb ik het bedrijf heel goed leren kennen. Toen mijn stage klaar was, belden ze me na een week op en boden ze mij een baan aan. Ik heb eerst een half jaar in de functie van ‘trouble shooter’ bij Plant Support gezeten. Op die manier leer je een bedrijf nog beter kennen en krijg je goed inzicht in de processen. Daarna ben ik als process safety tester aan de slag gegaan. Een functie waar je niet zomaar inrolt en waar je ook de tijd voor moet nemen om alles te leren. In de farmacie gelden strenge regels, en dat is maar goed ook.

Wat zou je jongere zelf nu adviseren?

Ik zou tot nu toe niks anders hebben willen doen. In deze functie heb ik redelijk veel vrijheid. Zo kan ik bij Aspen Oss bijvoorbeeld mijn eigen leertraject invullen. En ik kan ook deelnemen aan projecten die niet direct of soms zelf helemaal niets met mijn functie te maken hebben. Dat vind ik superleuk. Misschien zou ik mezelf de vraag anders moeten stellen: wat zou ik mijn toekomstige zelf adviseren? Als ik er van die kant naar kijk, dan wil ik mijn kennis over het bedrijf nog verder vergroten. En misschien zie ik dan voor mezelf wel een ambitieuzere rol weggelegd in de toekomst. Wat precies, dat weet ik echt nog niet. Ik kan nu alles kwijt in de rol die ik bij Aspen Oss heb.

Wat levert je werk op?

Mijn baan levert me veel voldoening op. Soms ook weleens wat kopzorg hoor. Als je tegen een probleem aanloopt en je moet ineens heel snel schakelen om een oplossing te vinden. Het is hollen of stilstaan wat dat betreft. Maar als je zo’n probleem dan getackeld hebt, geeft dat wel een goed gevoel. Het is fijn om ervoor te zorgen dat een proces weer terug naar de fabriek nadat wij alles gecontroleerd hebben op veiligheid. De afwisseling in mijn werk en de vrijheid die ik daarbij krijg van Aspen Oss, vind ik heel prettig. In ons werk moet je je aan de regels houden, maar we kunnen zelf kijken welke apparatuur we willen gebruiken en welke methodieken we kunnen toepassen. Daar mag je je eigen studie op loslaten. Kunnen we bepaalde methodieken verbeteren of andere gebruiken als een bestaande methodiek heel bewerkelijk is, stuk voor stuk interessante vraagstukken. Bovendien is het  ontzettend leuk om te onderzoeken hoe je je dataverzameling kunt verbreden en verdiepen.

"De afwisseling in mijn werk en de vrijheid die ik daarbij krijg van Aspen Oss, vind ik heel prettig." | Foto's: Frank van Delft

Ook de ruimte die ik krijg om me met andere projecten binnen het bedrijf bezig te houden, vind ik heel leerzaam. Zo zijn we binnen Aspen Oss volop bezig met verduurzaming en daar komen ook steeds weer nieuwe technologieën bij kijken. Sowieso is nieuwe technologie interessant, ook voor mijn eigen vakgebied. Met welke veiligheidsaspecten moeten we dan rekening houden, dat geeft een stuk verdieping aan mijn werk. Maar ik ben bijvoorbeeld ook bezig met de cultuuromslag. Als bedrijf zijn we daar al wat langer mee bezig en ik zit in een van de projectgroepen.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Dat vind ik echt moeilijk om te zeggen. Ik ben nog jong en moet nog veel werkervaring opdoen. Als ik iets moet noemen, dan is het dat ik in mijn functie al best veel gegroeid ben in korte tijd. En dat collega’s positief zijn over hoe ik mijn werk doe. Ik ben altijd heel kritisch op mezelf, dus die blijk van waardering is fijn om te zien. Ik zoek graag de verbinding met andere collega’s en andere afdelingen en vind het fijn om met hen samen te werken. En ook om van hen veel te leren. Dat stopt niet bij je eigen afdeling. In de korte tijd dat ik hier werk, heb ik al veel collega’s leren kennen.

Als je iets zou mogen veranderen aan je baan, wat zou dat zijn?

Ik zit goed op mijn plek. Misschien zou ik in de toekomst nog iets meer variatie willen hebben en soms spookt het weleens in mijn hoofd of ik altijd op het lab wil blijven werken. Ik vind het leuk om met collega’s te discussiëren en beslissingen te nemen, misschien wil ik ooit iets in die richting gaan doen. Leidinggeven? Dat zie ik mezelf nog niet doen en daarvoor zou ik bovendien nog veel meer competenties moeten ontwikkelen. En daarbij: werken op het lab is echt ontzettend leuk. De toekomst ligt nog helemaal open voor me.

Wat zou je nóg liever doen dan wat je nu doet?

Ik heb het prima naar mijn zin, dus iets veranderen hoeft wat mij betreft nu niet. Ik werk veertig uur per week bij Aspen Oss en heb daarnaast een druk sociaal leven. Een grote hobby van mij is korfbal. Voor de vereniging ben ik ook bestuurlijk actief en ik doe veel vrijwilligerstaken. Behalve sporten ben ik graag creatief bezig, dat zorgt ervoor dat ik mijn gedachten fris houdt. Ik schilder bijvoorbeeld graag. In mijn werk heb ik graag alle touwtjes strak in handen. Daarin ben ik een echte control freak, in het creatieve kan ik dat voor een deel loslaten.


Wie is Fenne naast haar werk?

Fenne woont samen met haar vriend en hond in Landhorst. Naast korfballen, schilderen en knutselen doet ze graag leuke dingen met haar vrienden. Hardlopen doet ze ook graag. Ze heeft onlangs met collega’s twee runs gedaan en dat smaakt naar meer. Binnenkort gaat ze weer trainen voor een nieuwe run.