Werken in de chemie met Collin Balemans

Wat is er zo boeiend aan chemie en wat maakt werken in de chemiesector zo leuk? Chemie Magazine vraagt het aan mensen die een chemie-opleiding hebben gedaan en nu in de chemie werken. Aan het woord Collin Balemans, international process & sales engineer bij AD International. Avonden, weekenden, feestdagen: Collin Balemans staat namens AD International altijd klaar om wereldwijd klanten te helpen. “Ik vind het heel gaaf dat ik mijn sterke punten in chemie, strategie en business weet te combineren.”

Tekst: Inge Janse

Aan welke consumentenproducten lever jij een bijdrage?

Van alles en nog wat, van raamkozijnen en witgoed tot iPads en auto’s. Wij leveren chemicaliën waarmee onze klanten metaal verduurzamen, bijvoorbeeld door lakhechting en weerstand tegen corrosie. Buiten Europa wordt er nog veel met chroom-6-houdende chemicaliën gewerkt. Partijen komen naar ons toe omdat ze met alternatieven willen werken, zoals een op chroom-3 gebaseerd product, of geheel chroomvrij. Samen met ons gaan ze dan een ontwikkelingstraject aan. Onze producten concurreren op hoog niveau met die van grote multinationals. Dat is echt iets waar ik trots op ben.

"Er lopen bij AD allemaal Willie Wortels rond die producten uitvinden."

Mijn functie richt zich met name op de sales van die chemicaliën. Daarnaast adviseer ik hoe je onze producten gebruikt. Daarnaast heb ik korte lijnen met de researchafdeling, zodat we snel de vertaalslag kunnen maken van tekentafel naar werkpraktijk. Het helpt daarbij dat ik daadwerkelijk op het lab heb gestaan en daardoor een gesprekspartner op niveau ben: ‘Hee, kun je niet daarnaar kijken?’ Daarnaast begeleid en train ik distributeurs van onze producten.

Ik heb door al die contacten geen 9-tot-5-baan en werk al snel zo’n 50 à 60 uur per week. Is het hier Koningsdag, dan kan ik gerust gebeld worden vanuit Italië omdat ze daar een test voorbereiden. Dat geldt ook voor mijn weekenden, want in India is zaterdag gewoon een werkdag. Er komen bovendien vele whatsapp-uurtjes met klanten en distributeurs tussendoor. Ik vind dat niet erg. Ben ik het beu, dan zet ik gewoon even mijn out of office aan.

Wat vertel jij je neefje als hij vraagt wat voor werk je doet?

Er lopen bij AD allemaal Willie Wortels rond die producten uitvinden. Dat doen ze met chemicaliën. Misschien denk je dan aan stoffen die niet goed zijn voor mensen, maar ze kunnen juist ook heel veel mooie dingen brengen. Wij maken middelen die metalen beschermen. Zo zorgen we ervoor dat producten van metaal langer meegaan, de wereld zijn kleur behoudt en er minder snel roest ontstaat.

Ik was zelf ook zo’n Willie Wortel, maar nu niet meer. Ik zorg ervoor dat wat zij uitvinden goed toegepast kan worden door onze klanten. Ik geef tips en help hen om onze producten veilig te gebruiken. Bovendien train ik mensen zodat ze dat ook zonder mij kunnen. Veilig gebruik is heel belangrijk in mijn voorlichting.

Hoe ben je in deze baan terechtgekomen?

Ik was altijd al geïnteresseerd in hoe dingen werken. Op het vwo vond ik de scheikundeproefjes, en dan met name de heftige reacties, altijd interessant. Ik koos daarna voor Molecular Science and Technology, een relatief nieuwe studie die de procestechniek van de TU Delft combineert met de chemie van de Universiteit Leiden. Dat was een zeer goede keuze. De vakken spraken me aan en het sparren met professoren en postdocs daagde me uit. Ik had uiteindelijk bij meerdere afdelingen kunnen promoveren, maar dat heb ik juist niet gedaan. Ik wilde het bedrijfsleven in en mijn kennis leren praktisch toe te passen.

Tijdens mijn studie had ik al een bijbaan bij AD International, waar ik productie draaide en in het magazijn werkte. Tijdens mijn scriptie ben ik benaderd door een van de businessmanagers. ‘Hee Collin, deze vacature voor technical sales support, is dat niet wat voor jou?’ Hierdoor ging er een wereld voor me open, want AD bleek in metaaloppervlaktebehandeling een wereldspeler te zijn. Inmiddels ben ik doorgegroeid richting sales, iets dat ik inmiddels wereldwijd doe.

Wat zou je je jongere zelf nu adviseren?

Ik heb altijd mijn onderbuikgevoel gevolgd en dat heeft altijd goed uitgepakt. Wel had ik vroeger sneller nieuwe projecten naar me toe kunnen trekken. De praktijk heeft me geleerd dat je veel en snel kan leren in het bedrijfsleven door daadwerkelijk actie te ondernemen, kansen te benutten en fouten te maken. Die les geef ik ook altijd aan iedereen mee. Trek projecten vooruit, help mensen, en ga niet in de afwachtende modus zitten.

Ik had mezelf tijdens mijn studie ook wat vaker een schop onder mijn kont moeten geven. Dan had ik wellicht nog meer kennis uit mijn studieperiode verworven. Pas tijdens mijn master, toen alle kennis meer toegepast werd, begon ik het écht interessant te vinden en haalde ik heel hoge cijfers.

Wat levert je werk je op?

Ik kom met veel verschillende mensen en bijbehorende culturen van over de hele wereld in contact. Ik ben een nuchtere Nederlander en had mij voor deze baan hier nog nooit zo in verdiept, dus er ging een hele wereld voor me open. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat er heel verschillende manieren zijn om mensen uitleg te geven en te overtuigen, zonder dat ik onbeleefd of – als typische Nederlander – te direct overkom. In sommige culturen is het belangrijk dat ik strikt en duidelijk ben omdat ze keuzes niet fijn vinden, terwijl bij andere smalltalk en elkaar leren kennen weer heel belangrijk zijn.

"Onze producten concurreren op hoog niveau met die van grote multinationals, daar ben ik echt trots op."

Mijn werk levert me ook flexibiliteit op. Ik werk wanneer ik wil, ook omdat ik met zoveel tijdzones te maken heb. Het is altijd wel ergens ter wereld 9 tot 5. In het begin vond ik dat nog stressvol. Was er iets aan de hand bij een klant, dan dacht ik dat ik dat direct moest oplossen. Inmiddels ben ik ervaren genoeg om te weten wat ik kan verwachten.

Ik verdien ruim boven het modale inkomen. Dat is fijn, want ik ben bezig mijn eigen huis te bouwen. Ik zie dat salaris ook als een waardering voor mijn werk van de directie. Maar ik ben vooral blij dat ik zelf mag kiezen waar ik potentie in zie, zoals in marktsegmenten of de rol die ik wil vervullen. Ik heb bijvoorbeeld veel contact in Marokko, dan is het handig als ik ook Frans spreek. Daarom heb ik een week opgesloten gezeten in een klooster van een Frans taalinstituut.

Het hele interview met Collin lezen? Dat kan, klik hier


Wil jij Chemie Magazine ook gratis ontvangen? Abonneer je dan snel