Werken in de Chemie met Anke de Vries

Met een moeder die op het laboratorium werkte, werd de interesse voor chemie al jong gewekt bij Anke de Vries. Ze had biologie, schei-, natuur- en wiskunde in haar havo-vakkenpakket. Lange tijd dacht ze in de voetsporen van haar moeder te treden, maar uiteindelijk koos ze voor wat ze “écht het leukste vond: chemische technologie.” Anke is operations manager bij Covestro.

Tekst: Ingeborg Abendanon

Waarom kiest iemand voor een chemie-opleiding en wat maakt een baan in de chemie zo boeiend? Chemie Magazine vraagt het aan mensen in de sector. In deze aflevering van Werken in de Chemie vertelt Anke de Vries over haar werk.  

Aan welke consumentenproducten lever jij een bijdrage?

Het korte antwoord: zonnepanelen. Specifieker, we maken bij Covestro coatings voor de glasplaten die aan de bovenkant van een zonnepaneel zitten. Met anti-reflecterende coatings wordt de opbrengst van een zonnepaneel verhoogd. Dat kan oplopen tot wel vijf procent extra. Dankzij onze coating komt er meer licht door de glasplaat op de zonnecellen. Die coating laag moet bovendien minimaal vijfentwintig jaar meegaan, niet dat het er na een paar stevige regenbuien afspoelt. De eisen zijn dus hoog en we werken hier continu aan verbeteringen. Naast de productie hebben we in Geleen ook een researchlaboratorium. Een innovatie waar we nu bijvoorbeeld mee bezig zijn, is de ontwikkeling van een watergedragen coating.

"Soms moet je ook durven zoeken naar mogelijkheden die van het vaste patroon afwijken."

Wat vertel jij je kinderen als zij vragen wat voor werk je doet?

Als ik in kindertaal moet uitleggen wat ik doe, dan vertel ik dat ik eigenlijk de baas van de fabriek ben. In mijn functie als operations manager ben ik eindverantwoordelijk voor onze fabriek in Geleen waar de hele productie van de coatings plaatsvindt. Vanaf de grondstoffen die binnenkomen tot en met de zestigliter drums met coating die naar onze klanten gaan. Daar komt heel veel bij kijken, denk aan onderhoud, planning, research, pilots, wet- en regelgeving, veiligheidseisen en levering. Natuurlijk doe ik dat niet allemaal alleen, ik heb een heel goed team om me heen.

"Ik heb altijd de kansen gepakt die op mijn pad kwamen."

 

Hoe ben je in deze baan terechtgekomen?

Ik heb HTS Chemische Technologie gestudeerd. Ik dacht heel lang dat ik net als mijn moeder op het lab wilde werken en overwoog de Hogere Laboratorium Opleiding. Ik vond techniek leuk en had op de havo biologie, schei-, natuur- en wiskunde in mijn pakket. Toen ik me echt ging verdiepen in deze opleiding had ik het gevoel dat dat het toch niet was. Toen kwam Chemische Technologie op mijn pad en ik wist meteen: ja, dit is het!

Ik ben er een beetje ingerold in de loop van de jaren. Ik ben ooit begonnen hier op de campus bij DSM, eerst op de researchafdeling en later ging ik voor de krakers werken. Dat bleef ik ook doen toen we verkocht werden aan SABIC. In 2008 ben ik een opleiding Hogere Veiligheidskunde gaan doen. Toen ik daarmee klaar was ben ik teruggegaan naar DSM. Heel bijzonder, want ik ging als veiligheidskundige voor dezelfde afdeling  werken waar ik ook als technoloog had gewerkt. Dat heb ik een jaar of tien gedaan en toen kwam de positie van plant manager vrij. Mijn leidinggevende zei: is dat niet iets voor jou? Waarom niet, dacht ik. Ik heb wat dat betreft altijd de kansen gepakt die op mijn pad kwamen. Op 1 september 2020 ben ik aan die baan begonnen, aan het eind van diezelfde maand kregen we te horen dat we verkocht zouden worden. De coatingdivisie ging over naar Covestro en ik kreeg de vraag of ik naast manufacturing ook de supply chain erbij wilde doen. Zo ben ik dus operations manager geworden bij Covestro.

Wat zou je jongere zelf nu adviseren?

Kies iets wat je leuk vindt, dat zou mijn advies zijn. Daar hou je het uiteindelijk het langst bij vol en haal je het beste uit je zelf. Mijn kinderen hebben allebei het chemie-gen niet meegekregen, hoewel ze wel de bètavakken hadden op de middelbare school. Maar ook zij hebben hun hart gevolgd: mijn dochter studeert bewegingswetenschappen en mijn zoon doet technische bedrijfskunde.

Wat levert je werk je op?

Ik heb een ontzettend leuke baan waar ik veel energie en voldoening uithaal. Ik heb een geweldig team waarin goed samengewerkt wordt. Natuurlijk levert een baan als deze ook weleens stress op. Na de overname door Covestro moest er een heleboel geregeld worden. In een nieuwe organisatie, met andere regels en een andere cultuur. Maar ik mag doen waar ik goed in ben: regelen, organiseren en coachen. Dat laatste vind ik heel leuk. Mensen uitdagen, motiveren en zorgen dat ze nieuwe dingen leren.

Op welke eigen prestatie ben je het meest trots?

Ik ben blij waar ik nu sta, zowel persoonlijk als professioneel. Als ik iets moet noemen waar ik met trots aan terugdenk, dan het is uit mijn tijd als veiligheidskundige. Ik heb een aantal jaren Last Minute Risk Assessments gegeven. Voor veel mensen ‘dat gedoe met die regeltjes’. Iedereen die op de campus kwam werken moest het assessment volgen. Zo ook twee mannen van een aannemersbedrijf. Anderhalf jaar later kwam ik ze weer tegen en ze vertelden me dat ze door mij met andere ogen naar veiligheid waren gaan kijken. Toen dacht ik: yes. Daar doe je het voor als veiligheidskundige.

"Als ik in kindertaal moet uitleggen wat ik doe, dan vertel ik dat ik eigenlijk de baas van de fabriek ben."

Als je iets zou mogen veranderen aan je baan, wat zou dat zijn?

Het klinkt misschien gek met mijn veiligheidsachtergrond, maar iets minder regels zou ik soms wel fijn vinden. Ik ben redelijk pragmatisch. Natuurlijk moet je veilig werken, maar het moet ook werkbaar zijn. Soms moet je ook durven zoeken naar mogelijkheden die van het vaste patroon afwijken. Als de regels niet passen, moet je kijken hoe je ze anders kunt interpreteren. Met de voorwaarde natuurlijk dat het veilig blijft. Daarnaast zou ik in mijn werk meer tijd willen besteden aan het coachen van mensen. Hopelijk komt die ruimte er als we de integratie van Covestro helemaal afgerond hebben.

Wat zou je nóg liever doen dan wat je nu doet?

Ja, dan toch dat coachen wat ik net zei. Daarin kan ik veel van mezelf kwijt. Misschien ga ik ooit wel professioneel mensen coachen.


Wie is Anke naast haar werk?

Ik vind het leuk om mijn eigen kleding te maken, dat doe ik ook vaak samen met mijn dochter. Ik sport twee keer per week. Ik werk graag in de tuin. Je kunt me wakker maken voor een lekker biertje, het liefst speciaalbieren. Koken vind ik ook leuk, dat doe ik dan weer regelmatig samen met mijn zoon. Zegt hij: ‘Mam, zullen we dit eens klaarmaken?” Met al deze hobby’s en vierenhalve dag werken bij Covestro zit mijn week wel vol.

Fotografie: Rob van Hoorn

Covestro is lid van de Koninklijke VNCI. Maak kennis met onze leden