Thaddeus Anim-Somuah: "Ik sta naast Greta Thunberg"

Thaddeus Anim-Somuah, werkzaam bij Croda in Gouda, staat op de Forbes 30 Under 30 Europe, een door het zakenblad Forbes samengestelde lijst van ‘jonge visionaire leiders’. “Ik ben enorm vereerd.” Chemie Magazine sprak met hem.

Tekst: Igor Znidarsic

Het Amerikaanse zakenblad Forbes stelt elk jaar per continent een lijst samen van dertig ‘jonge visionaire leiders onder de 30 die het bedrijfsleven en de maatschappij moedig opnieuw uitvinden’. In de Europese 30 Under 30-editie van dit jaar staan, net als voorgaande jaren, ook een aantal Nederlanders. Een van hen is Thaddeus Anim-Somuah, werkzaam als engineering manager Projects bij Croda in Gouda. Hij heeft zichzelf aangemeld, met steun van zijn mentor, project manager Danny Zwakhals. “Ik moest daarbij een lijst met referenties opgeven, niet alleen van Croda maar ook van het vrijwilligerswerk dat ik doe”, vertelt hij. “Ze namen vervolgens contact op met hen, en bevroegen ook mij, over mijn werk en mijn leven, en deden verder onderzoek.”

Op 17 maart kwam het bericht: ‘Congratulations! On behalf of Forbes, I’m thrilled to welcome you to the 30 Under 30 Europe, Class of 2020. Your achievements – recognized by our editors and expert industry judges – now place you in the world’s most impactful community of young entrepreneurs and game-changers.’ “Ik ben enorm vereerd”, zegt hij. “Ik had het niet verwacht. Ik sta naast mensen zoals Greta Thunberg, een van mijn helden.”

Duizenden nominaties

De lijst is, aldus Forbes, het resultaat van ‘duizenden internationale nominaties en maanden van onderzoeksrapportage’ en bevat driehonderd  ‘jonge visionairen die moedig tien industrieën herdefiniëren in 32 Europese landen’. Bij Anim-Somuah was de jury onder de indruk van het Croda-project Quarterback, waar hij als procestechnoloog nauw bij betrokken is geweest. Hierbij werd de CO2-uitstoot van de fabriek met 25 procent gereduceerd door de reststroom glycerine niet meer te verdampen maar in te zetten als energiedrager voor de vergisting van biogas. In 2017 won dit project de Responsible Care-prijs van de VNCI.

Hij begon bij Croda in 2012 als graduate trainee, werkte daarna enige tijd in Spanje en kwam in 2014 bij Croda in Gouda in vaste dienst. Sinds 2016 is hij er ook verantwoordelijk voor het gedragsveiligheidsprogramma. Momenteel is hij betrokken bij een ander project op het gebied van duurzaamheid, waar hij uit concurrentieoverwegingen niets over kan zeggen.

Immigrant

Wat de jury ook sterk liet meewegen is dat hij veel vrijwilligerswerk doet, onder meer bij het Rode Kruis en bij een organisatie die vluchtelingen begeleidt. "Ik help ze met alles wat je nodig hebt om in te burgeren: de taal leren, een bankrekening openen, je aanmelden bij een huisarts.” Zijn achtergrond speelt hierbij een belangrijke rol. Hij komt oorspronkelijk uit Ghana en kwam op zijn zesde naar het Verenigd Koninkrijk. Na zijn afstuderen vertrok hij naar Nederland. “Door mijn achtergrond als immigrant kan ik me makkelijk verplaatsen in vluchtelingen. Op deze manier probeer ik iets terug te geven aan de maatschappij."

Hij zegt in zijn leven de nodige uitdagingen te hebben gehad, maar ook veel steun te hebben gekregen. “Deze prijs is dan ook niet door mij verdiend, maar eigenlijk door Danny Zwakhals, Fons Janssen, de oprichter van GreenDeal4Youth, en alle anderen die mij vertrouwen hebben gegeven.”

Behalve teruggeven wil hij ook ‘vooruit geven’. “Pay it forward is de Engelse term.” Met deze vermelding wil hij een extra momentum genereren voor GreenDeal4Youth, in 2019 opgericht om jongerenparticipatie in de Europese Green Deal te verhogen. “Inmiddels hebben wij jonge klimaatleiders van verschillende organisaties en politici van Europese Commissie en Nederlandse regering bij elkaar gebracht om samen aan het beleid te werken. Het werk gaat door.”


Croda

Het Britse Croda International is een oleochemisch bedrijf, wat betekent dat het gebruikmaakt van uitsluitend plantaardige en dierlijke oliën en vetten. De grondstoffen zijn voornamelijk raapolie, maar ook kokos- en palmolie. De halffabricaten worden gebruikt in onder meer coatings, plastics, smeermiddelen, polymeren, wasmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. De productielocatie in Gouda is de grootste van Croda ter wereld.