Tabita Verburg aan het roer bij Dow

“De juiste vrouw op de juiste plek.” Met die boodschap heeft Anton van Beek zijn positie als algemeen directeur van Dow in de Benelux begin april overgedragen aan Tabita Verburg. Hij gaat zich geen dag vervelen na zijn pensioen en zij is begonnen aan “een ontzettend mooie job.”

Tekst: Ingeborg Abendanon
Beeld: Mark Neelemans
Gepubliceerd: 22.04.2024

Die mooie baan heeft Tabita niet zomaar in haar schoot geworpen gekregen, dat wil ze graag benadrukken. “Binnen Dow werken we met inclusive hiring-processen. Dat houdt in dat we tot een bepaald niveau alle vacatures intern openstellen zodat iedereen gelijke kansen heeft om te solliciteren. De functie van Anton viel in principe buiten die categorie, maar het Europees Leadershipteam koos ervoor om de vacature van algemeen directeur toch voor iedereen open te stellen. Dat vond ik heel goed, want het past helemaal in de filosofie van Dow. Nu kon iedereen solliciteren op de ‘mooiste functie’ in het bedrijf, zoals Anton altijd zegt, in een open, transparant en inclusief proces en daar ben ik trots op.”

De juiste vrouw op de juiste plek, waarom ben jij dat?

Tabita: “Ik werk natuurlijk al heel lang bij Dow en ken het bedrijf van binnen en buiten. Daarnaast heb ik Dow ook extern vertegenwoordigd in verschillende organen en besturen, zoals de jongerenorganisatie van VNO-NCW en nu nog in hun regiobestuur. Die ervaring, binnen het bedrijf en in externe rollen, komt heel mooi samen met mijn ambities, mijn passie en datgene waar Dow voor staat.”

Anton: “Tabita is als geen ander in staat om mensen te verbinden, maar ook om een organisatie in beweging te zetten. Ze is geen copy-paste van mij, maar iemand die het op haar eigen manier gaat doen. Het is belangrijk dat iemand in deze rol zijn of haar eigen fingerprint op het bedrijf gaat zetten en zij kan dat. Ik heb altijd gezegd dat dit de mooiste baan is. Leidinggeven aan een bedrijf met ruim vierduizend medewerkers die werken aan een CO2-neutrale en circulaire wereld. Daar heb je een sterke leider voor nodig en dat is Tabita. Dat zij Dow’s activiteiten in West-Europa gaat leiden, daar ben ik supertrots op.”

De mooiste baan, toch kondigde je in 2023 intern je afscheid aan. Waarom?

Anton: “Ik ben 59 en heb altijd gezegd dat ik voor mijn zestigste wilde stoppen. Ik heb dit werk met ongelooflijk veel plezier en liefde gedaan, maar er is meer in het leven. Al laat ik het werkzame leven natuurlijk niet helemaal los. Via verschillende besturen zal ik me ook na Dow nog bezighouden met duurzaamheid en strategische vraagstukken, maar dan op kleinere schaal. Een week per maand werken, dat is mijn doelstelling want ik heb nog heel veel andere dingen op mijn lijst staan die ik wil gaan doen. Italiaans leren, de Compostela lopen en fietstochten maken bijvoorbeeld. En ik wil iets gaan doen met startups. Ik wil verbonden blijven met maatschappelijke uitdagingen en de oplossingen die we daarvoor nodig hebben.”

Anton over Tabita: "Zij is als geen ander in staat om mensen te verbinden, maar ook om een organisatie in beweging te zetten"

“Ik hou van innovatie, dat is altijd de rode draad in mijn werk geweest”, vervolgt hij. “Voor maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, CO2-reductie, circulariteit en kritieke grondstoffen hebben wij als industrie de oplossingen. Dat kost veel geld en het vraagt om slimme samenwerkingen, terwijl de tijd dringt. Ik blijf me daar straks buiten Dow mee bezighouden en Tabita gaat die reis voor dit bedrijf nu verder vormgeven.”

Wat neem jij op die reis, zoals Anton het omschrijft, van hem mee?

Tabita: “Anton heeft in mijn ogen de trein naar CO2-neutraliteit en circulariteit in beweging gezet en hij heeft dat geweldig gedaan. Hij is een inspirerende leider, een strateeg die altijd tien, vijftien jaar verder kijkt. De strategie naar Path2Zero is wereldwijd door Dow overgenomen en ik vind het een grote eer om dat voort te mogen zetten. Bij Dow werken mensen met een enorme drive en spirit om oplossingen te vinden voor de grote transities die er zijn. Onze CFO zei op onze jaarlijkse leiderschapsconferentie iets heel moois. ‘Als het moeilijk is, geef ons een dag. Als het onmogelijk is, geef ons een week’, een quote van muzikant Jay-Z die wat mij betreft helemaal van toepassing is op Dow en de mensen die er werken. Wat ik meeneem op mijn reis zijn dus zeker die mensen. En wat Anton ook aangaf, de samenwerking met andere partijen. We kunnen dit niet alleen. We moeten nog veel meer samenwerken, ook met partijen die we nu misschien nog niet kennen.”

Anton: “Er is in tien jaar tijd al veel veranderd. Batterijen die langer meegaan, auto’s en windmolens die lichter zijn door nieuwe materialen, allemaal incrementele ontwikkelingen die absoluut waarde hebben toegevoegd aan onze samenleving, maar we staan nu voor een transformatie die vele malen groter is. Hoe gaan we volledig decarboniseren? Ik ga geen pleidooi houden voor fossiele grondstoffen, ook bij Dow kijken we naar biobased opties, nieuwe technologieën en hergebruik van koolstof. We hebben een calculatie gemaakt zonder naar de financiën te kijken en dan kom je tot de conclusie dat je met alle suikers in Nederland één kraker kunt laten draaien. We hebben er zes in ons land. Als we een kraker op aardbeien hadden kunnen laten draaien, hadden we dat allang gedaan. De kern van deze grote transformatie is dat we voor miljarden mensen op deze wereld koolstof nodig hebben om de producten te maken die we nodig hebben of willen gebruiken. En dat systeem piept en kraakt. Je kunt niet tegen een deel van de bevolking zeggen: ‘Jij doet even niet mee’. Daar moeten wij als industrie oplossingen voor bedenken, door innovatie en samenwerking, maar ook door de dialoog aan te gaan én onszelf de vraag te stellen wat we als consument kunnen doen.”

Weet die consument voldoende over wat de chemische industrie doet?

Tabita: “We communiceren al veel meer over wat we doen, maar we moeten dat nog meer oppakken. De grote meerderheid van de consumenten woont, werkt en recreëert zonder te beseffen dat de chemische industrie daarvoor essentieel is. Dat verhaal wil ik vertellen, nog meer dan we nu al doen. We zijn een industrie die werkt aan verduurzaming en we willen dat iedereen mee kan doen. Tegelijkertijd zie je dat de wereld continu verandert. Hoge energieprijzen, het tekort aan kritieke grondstoffen en andere economische factoren vragen om een gerichte industriepolitiek. We zijn een industrie die hard nodig is voor de verduurzaming van de wereld. Ik ben ervan overtuigd dat we een competitief en groen Europa kunnen neerzetten met moderne en duurzame banen.”

Tabita over Anton: "Hij is een inspirerende leider, een strateeg die altijd tien, vijftien jaar verder kijkt"

Jullie zetten je allebei in voor diversiteit en inclusiviteit. Waarom is dat zo belangrijk voor jullie, en voor een bedrijf als Dow?

Tabita: “Voor mij is het onderdeel van mijn DNA. Diversiteit en inclusiviteit: dat is innovatie. We zouden nooit tot de oplossingen komen die nu nodig zijn om die transformatie te maken als we elke dag met dezelfde mensen, met dezelfde mening en dezelfde skills zouden werken. Dan stagneert je ontwikkeling als bedrijf en loop je dus achteruit. Iedereen die hier bij Dow werkt, moet bovendien zichzelf kunnen zijn. Alleen dan kun je het beste uit mensen halen en dat hebben we als bedrijf ook gewoon heel hard nodig. En daarnaast is het ook superleuk. Ik kan me niet voorstellen om in een bedrijf te werken waar bijvoorbeeld alleen maar Nederlanders zouden werken. Bij Dow hebben we 55 verschillende nationaliteiten in dienst. Geweldig toch!”

Anton: “Werken aan inclusiviteit en diversiteit heb ik zelf altijd bijzonder mooi gevonden. Wat Tabita al zei, we hebben hier zoveel verschillende nationaliteiten rondlopen, dat geeft echt een extra dimensie aan de samenwerking. Grote transities los je niet in je eentje op, maar het werken aan een inclusieve samenleving doe je ook niet alleen. Dow is hierin echt een ambassadeur. Het gaat niet alleen over de man-vrouwverdeling, geaardheid of religie. Het gaat ook over psychische veiligheid en machtsverhoudingen. We hebben bijvoorbeeld een event gehad over de vraag hoe de rolverdeling tussen Dow en toeleveranciers is. Stellen we ons gelijkwaardig op? Als leveranciers tegen jou kunnen zeggen wat ze vinden, dan kun je daar als bedrijf alleen maar beter van worden. We zijn al een heel eind op weg, maar ik denk dat het nooit af is.”

Tabita: “We lopen met heel veel zaken voorop en dat inspireert mensen om bij Dow te komen werken. Tegelijkertijd is en blijft het belangrijk om iedereen mee te nemen in de transitie waar we middenin zitten. Jonge mensen, vijftigplussers, migranten, vrouwen, lhbtq, al die groepen zijn vertegenwoordigd in ons bedrijf. Zij geven aan wat belangrijk is en welke kant we op moeten. Naar een duurzame en circulaire samenleving waarin er plek is voor iedereen.”

Tabita: "We kunnen een competitief en groen Europa neerzetten met moderne en duurzame banen"

Path2Zero

Met Path2Zero werkt Dow in stappen toe naar nul CO2-uitstoot in 2050 op de locatie in Terneuzen. Naast de nul uitstoot-doelstelling worden ook andere energie- en klimaatvraagstukken opgepakt in het Path2Zero-programma, zoals het gebruik van restwarmte voor de regio en circulair en duurzaam watermanagement. Het waterverbruik van Dow bestaat nu al voor 75 procent uit hergebruik van water met als einddoel om dat op honderd procent te brengen.


Tabita Verburg trad in 2001 in dienst bij Dow waar ze begon op de afdeling HR. Met een studie criminologie in Gent lag dat niet meteen voor de hand. Na verschillende functies bij Dow werd ze in  2023 contract operations director voor Europa. Ze heeft vijf kinderen en een grote passie voor muziek, kunst, eten, boeken, Zeeland en silent disco’s. 

Anton van Beek begon in 2009 als business manager in Zwitserland bij wat toen Dow Chemical heette en werd na verschillende functies in 2014 algemeen directeur voor Dow Benelux. Hij heeft drie kinderen en gaat graag naar zijn huis in een Italiaans dorpje met zeshonderd inwoners. Naast wandelen, fietsen en lezen blijft innovatie zijn grote drive.