Samen Ondernemen: De Boegschroef profiteert van nabijgelegen Chemiepark Delfzijl
Tekst: Igor Znidarsic
“Vanmorgen nog verzocht een gast bij het uitchecken om de rekening op Nouryon te zetten", zegt Jos Bosma, eigenaar van hotel-restaurant De Boegschroef in Delfzijl. Vanuit het horecabedrijf pal aan de haven zijn de terminals in de verte, hemelsbreed niet meer dan anderhalve kilometer, goed te zien. Daarachter ligt Chemiepark Delfzijl, met bedrijven als Nouryon, Teijin Aramid, Lubrizol en BioMCN. Geen wonder dus dat een deel van de klandizie daar vandaan komt. Niet alleen uit overnachtingen, maar ook uit catering, vaak overwerkmaaltijden. Dat zijn medewerkers de vereiste veiligheidstrainingen volgen om het bedrijventerrein op te mogen, zegt genoeg. Volgens Bosma is het Chemiepark goed voor zo'n vijftien, twintig procent van de omzet van het hotel-restaurant. "Als ik ook de Eemshaven meereken kom ik zeker op vijftig procent. En dat groeit.”
Doordeweeks is het hotel nagenoeg volgeboekt. De gasten vallen veelal onder de noemer short stay, één of twee nachten. "Ze komen vaak uit het zuiden of het westen voor bepaalde bezigheden hier en moeten vroeg aanwezig zijn, en dan komen ze al de avond ervoor."
fotoslider
Het hotel was oorspronkelijk een oude loods. Op een gegeven moment kwam er een “bruin kroegje met een gehaktballetje" voor de medewerkers, en dat groeide vijftien jaar geleden uit tot een hotel-restaurant, met inmiddels 24 kamers, wat dit jaar wordt uitgebreid naar 30, mét airco. Bosma (30) begon er op zijn zestiende als afwasser en werkte daarna ook kort in de bediening. Via een lange omweg en (afgebroken) studies middelbare hotelschool en event management en een (voltooide) studie small business en retail management werd hij recent de derde eigenaar. Hij zag de potentie en ook mogelijkheden voor uitbreiding. “De druk op de logiesmarkt in de Eemshaven neemt alleen maar toe.” Dat de Eemshaven is aangemerkt als belangrijke regio voor de energietransitie speelt daarbij zeker een rol.
Zijn filosofie: het de gast zo makkelijk mogelijk maken. “Snelle incheck, gratis snelle wifi, de rekening kan opgestuurd worden, lunchpakket kan mee. Wij willen de gast zo min mogelijk tot last zijn. Dat klinkt misschien raar, maar wij realiseren ons goed dat je als zakelijke gast helemaal geen zin hebt om in een hotel te slapen. Je slaapt natuurlijk het liefst thuis."
Foto's: Henk Veenstra
#ondernemenvoorNL
Soms lijkt het of ondernemers zich alleen bezighouden met het runnen van het bedrijf en omzet draaien. In de praktijk doen ze veel meer dan dat. Ze zetten zich in voor een sociaal bedrijf, een groene omgeving of het opruimen van zwerfafval. VNO-NCW brengt dit in beeld in de serie #ondernemenvoorNL. De Koninklijke VNCI sluit hierbij aan met de rubriek Samen Ondernemen.