'Met zijn allen komen we vooruit'
Tekst: Carolien Terlien
Gepubliceerd: 30.05.2024
“Als je naar de R-ladder kijkt als model voor de circulaire economie, dan vind je mijn vakgebied op meerdere niveaus terug, maar vooral voorin de keten. Ik onderzoek hoe materialen in elkaar zitten en hoe je de eigenschappen kan verbeteren, maar dan op een heel fundamenteel, wetenschappelijk niveau ten behoeve van innovatie in productontwerp en technologie.
Na mijn promotie in de Fysische Chemie ben ik me na een periode in Engeland verder gaan specialiseren in materialenonderzoek. Hoe ziet een materiaal of chemische stof op moleculair niveau eruit en hoe functioneert zo’n materiaal. Daarbij maak ik gebruik van Nuclear Magnetic Resonance (NMR), een techniek met dezelfde basis als MRI. Met behulp van supergeleidende magneten en de magnetische eigenschappen van atoomkernen kan je daarmee kijken naar de omgeving van moleculen.
Een groot deel van mijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van nieuwe batterijen, en dan heel specifiek de materialen waarvan de batterijen zijn gemaakt. De efficiëntie van een batterij hangt bijvoorbeeld sterk af van hoe makkelijk en snel een lithium-ion door een materiaal kan bewegen, van de ene elektrode naar de andere. Daarnaast doen we in onze groep onderzoek naar zonnecellen, kunststoffen en biomassa. Hoe hangen de eigenschappen van de materialen waarvan ze gemaakt zijn samen met de structuur?
Ik hoop dat ik met mijn onderzoek kan bijdragen aan een doorbraak die ons vooruit kan helpen in de energie- en materialentransitie. Door het scheppen van nieuwe concepten en mogelijkheden. Wetenschap staat aan het begin van nieuwe ontwikkelingen, maar zoals met al het fundamenteel onderzoek is het vaak lastig te voorspellen waar je uiteindelijk uitkomt. Dus alles wat ik doe, is op z’n snelst pas over tien jaar écht op de markt te zien.
Wetenschap doe je niet alleen, maar in samenwerking met anderen – ook met het bedrijfsleven. Ik lever zelf maar een stukje aan van een grotere legpuzzel. Maar met zijn allen komen we vooruit, daar ben ik van overtuigd.
Ik hoop anderen te inspireren door mijn kennis te delen over mijn vakgebied. In mijn colleges is duurzaamheid een belangrijk thema. Batterijen spelen immers een belangrijke rol bij de energie-opslag en elektrificeren van mobiliteit. Maar ook privé probeer ik het goede voorbeeld te geven door zo min mogelijk te vliegen, zuinig om te gaan met energie, minder vlees te eten, lokale producten te kopen en circulaire spijkerbroeken te dragen. Daarnaast probeer ik hierover het gesprek aan te gaan met andere mensen, zonder belerend over te komen. Ik geef de hoop niet op. Ik geloof dat ieder op zijn eigen manier bezig is met een betere wereld. Uiteindelijk is iedereen van goede wil.”
Circulaire stappen op de R-ladder
Circulariteit is méér dan alleen de materialentransitie. Het gaat ook om minder, slimmer, bewuster en efficiënter omgaan met materialen en grondstoffen. Daar kunnen we allemaal een bijdrage aan leveren als we de zes circulaire principes van de R-ladder volgen. Caroline, Ernst, Elisah, Jean Pierre en Nicole doen dat al. Lees hun verhalen in het CM-themanummer over de materialentransitie.