'Gelukkig denken steeds meer producenten na over de repairibility van hun kleding'

Caroline Schumacher (58) is senior reparatie-expert, geeft naailessen en is coördinator van de schaatsschool in Leiden. Bij Bever geeft ze leiding aan het reparatieatelier.

Tekst: Carolien Terlien
Beeld: Chris Bonis
Gepubliceerd: 24.05.2024

“Sinds ik dit werk doe, heb ik niet meer het idee dat ik aan het werk ben. Ik ben super enthousiast. Na verschillende mode-opleidingen en werk in de mode - met wat uitstapjes naar andere sectoren -  kwam ik in 2020 bij Bever terecht. Daar ontstond het idee voor ‘For Future Fridays’, een tegenhanger voor Black Friday: in plaats van consumenten te verleiden nóg meer producten aan te schaffen, willen we ze inspireren langer met producten te doen, onder andere door te repareren. Ik heb me toen verdiept  in het repareren van kleding. Op alle modeopleidingen leer je wel hoe je iets in elkaar zet, maar nergens hoe je een product moet repareren. En dat blijkt heel complex. Maak maar eens een jas open; die zit vol met naden, lintjes, bandjes die zijn vast gestikt.

Mensen reageerden heel enthousiast op het idee van repareren en inmiddels hebben we in Pijnacker een landelijk repair centre met een recyclestraat, negen machines en acht medewerkers. Voor bijna alle merken die we verkopen, bieden wij nu reparatie aan als service. Dat zit in het DNA van het bedrijf: je moet niet alles de hele wereld rondsturen als iets stuk is. Maar naast minder bewegingen, is het ook heel mooi dat kleding nog een tweede of derde ronde meekan.

Het klinkt misschien gek dat een retailer dat zegt, maar ik ben er écht trots op om iets te repareren. Ik ben niet de enige die een emotionele binding heeft met kleding, bijvoorbeeld de jas die ik aan had tijdens een schaatstocht in Zweden, of de tent die mij heeft beschermd tegen barre omstandigheden. Die doe je niet zo snel weg. Dat is mijn vriendje geworden.

'Het klinkt misschien gek dat een retailer dat zegt, maar ik ben er écht trots op om iets te repareren'

Ik heb veel research gedaan voor ons reparatie-atelier, veel kennis opgehaald bij producenten over hoe hun kleding in elkaar zit. Sinds kort zijn we Gore-tex gecertificeerd. Dat betekent dat producenten onze reparaties goedkeuren en ook door ons laten uitvoeren.

Gelukkig denken steeds meer producenten na over de repairibility van hun kleding. Sommige bedrijven gaan zo ver dat ze stiksels, knopen en ritsen zo ontwerpen dat ze er makkelijk uit kunnen en opnieuw gebruikt kunnen worden. Die technologie vind ik super interessant.

Daarnaast vind ik het erg leuk om mijn kennis te delen met anderen en bewustwording te creëren. Je hebt geen expeditiewaardige jas nodig als je de hond gaat uitlaten en droog wil blijven. Het zou fijn zijn als mensen daar meer over gaan nadenken. Zodat we de aarde wat minder belasten met overproductie.”


Circulaire stappen op de R-ladder

Circulariteit is méér dan alleen de materialentransitie. Het gaat ook om minder, slimmer, bewuster en efficiënter omgaan met materialen en grondstoffen. Daar kunnen we allemaal een bijdrage aan leveren als we de zes circulaire principes van de R-ladder volgen. Caroline, Ernst, Elisah, Jean Pierre en Nicole doen dat al. Lees hun verhalen in het CM-themanummer over de materialentransitie.