Fenzi AGT: groot in glaschemie
Tekst: Igor Znidarsic
Je staat er als leek niet bij stil, maar de zwarte rand rondom de voor- en achterruit van je auto is daar niet alleen voor de sier aangebracht, maar primair om de lijm waarmee de ruit is vastgelijmd langdurig te beschermen tegen de uv-straling van de zon. Grote kans dat de glasverf voor die rand afkomstig is van de in Maastricht gevestigde productielocatie van Fenzi Advanced Glass Technologies (Fenzi AGT).
Datzelfde geldt voor de belijning van de achterruitverwarming, waarvoor een speciale elektrisch geleidende inkt is toegepast. Die kan overigens ook worden gebruikt om aan de binnenkant van de ruit een antenne te printen. In de automotive-sector blijven de technologische ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen en Fenzi AGT speelt hier continu op in door met geavanceerde R&D nieuwe producten te ontwikkelen.
Het Italiaanse Fenzi is de enige chemiemultinational die zich volledig toelegt op het beleveren van de mondiale glasindustrie met hoogtechnologische halffabricaten en eindproducten. Behalve in de auto belanden de producten ook als decoratie op servies en glaswerk, zoals het logo op het bierglas of de decoratie op een parfumfles. Voor glas en keramiek levert Fenzi ook inkten met edelmetalen, zoals goud, platina, palladium en iridium. Die zijn bijvoorbeeld te zien als de gouden rand op het bierglas of het theekopje.
De producten worden verder toegepast in de elektronica (geleidende zilverpasta), batterijen, huishoudelijke apparatuur (oven- en magnetrondeuren), muurtegels, dakpannen en architecturaal glas (gekleurde en bedrukte glazen panelen om kleur te geven of om draden en kabels te verbergen).
Ingebrand
De zwarte band rond de voor- en achterruit is van keramisch materiaal en wordt op het glas gezeefdrukt en vervolgens ingebrand via een thermisch proces. Het is een enamel (keramisch glazuur), zoals marketing executive Phil O’Leary het noemt, een glas-gebaseerd product dat wordt geproduceerd door middel van fritting. “Dat proces begint met verhitting van een glascomponent en een kleurstof, meestal een metaaloxide”, vertelt O’Leary. “Beide maken we zelf. De kleurstof maken we door via calcinatie van metalen oxides te maken, zoals je die ook in gewone verf vindt. Het glascomponent maken we door silica of een ander mineraal met toevoeging van kleurstof en additieven bij een temperatuur van 1000 en 1200 graden Celsius te laten smelten tot glas. Dat wordt vervolgens in water afgekoeld tot korrelige frits van één tot drie centimeter doorsnee. Die worden daarna gegranuleerd tot poeder, dat eventueel nog met een oplosmiddel vermengd wordt tot een pasta, of door toevoeging van een olie tot een inkt.”
Dit alles gebeurt in de fabriek in Maastricht, die de voornaamste productielocatie is van Fenzi AGT. Vanwege de opslag van met name oplosmiddelen is het een BRZO-locatie. Omdat het glassmelten onder grote hitte gebeurt, is het een vrij grote energiegebruiker (het is een IPPC-installatie die valt onder de Richtlijn industriële emissies). Volgens O’Leary werkt het bedrijf er hard aan om de milieu-impact van de producten te minimaliseren. “We werken onder andere aan efficiëntere smelt- en productietechnologieën en aan andere energiebronnen om de CO2-uitstoot omlaag te brengen.”
In harmonie
Volgens een verklaring op de website respecteert het bedrijf ‘strikt en absoluut’ de veiligheidsnormen van de verschillende landen waarin het actief is. De visie gaat daarbij veel verder dan de door de wet gestelde grenzen. Het beleid is om ‘met respect voor het milieu in harmonie te werken met de belangen van alle klanten en alle partners’. “Duurzaamheid, of breder gedefinieerd: maatschappelijk verantwoord ondernemen, is erg belangrijk voor ons”, zegt managing director Ruud Geerlings. “We zijn ISO9001-, IATF- en ISO14001-gecertificeerd. De ISO 14001-norm ondersteunt het continu verbeteren van milieuaspecten zoals milieuvriendelijkere producten, lager energieverbruik en minder afval. Een heel mooi voorbeeld van een milieuvriendelijk product is ons recent geïntroduceerde S2-IR glas-email, waarmee onze klanten autoruiten kunnen printen met een veel lager energieverbruik.”
Fenzi AGT
In 1895 werd in Maastricht de ‘Fabriek van keramische kleurstoffen’ opgericht, die in 1924 de naam V.O.F Emile Regout (naar de oprichter) kreeg. In 1956 werd de joint-venture Regout-Matthey opgericht. Daarna werd de fabriek na diverse eigenaren en de verhuizing in 1978 naar de huidige locatie aan de Fregatweg, in 1998 onderdeel van de Britse multinational Johnson Matthey. In februari 2022 werd Fenzi Group de nieuwe eigenaar. Deze Italiaanse multinational is in 1941 in Milaan opgericht als producent van verf voor spiegelproductie en halffabricaten voor isolatieglas-producten. Het bedrijfsonderdeel AGT is uitgegroeid tot een wereldwijde speler in glas-email en edelmetaalpasta’s. Hoewel er diverse productie- en andere locaties zijn in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Azië, vindt het grootste deel van de productie plaats in Maastricht. Daar werken ongeveer 220 mensen, op de afdelingen Productie, Technische Dienst, R&D, Verkoop, Inkoop, Supply Chain, Finance en HR. Een groot toonaangevend R&D Technocenter werd in 2010 geopend in Maastricht.
Lid VNCI
“Als onderdeel van de grote Nederlandse chemiesector geloven wij als Fenzi AGT sterk in samenwerking”, zegt managing director Ruud Geerlings. “Daarom zijn we lid geworden van VNCI en steunen we het goede werk dat deze organisatie doet voor de chemische sector en haar leden.”
Foto's: Fenzi