Emerald Kalama in Rotterdam viert 60-jarig bestaan: “We zijn overal”

Wie een rondje door de supermarkt maakt, komt - zonder dat hij zich dat doorgaans realiseert - overal de onzichtbare hand van Emerald Kalama Chemical tegen. Het bedrijf is betrokken bij de pijnstillers in het medicijnenschap, de shampoo en de tandpasta bij de persoonlijke- verzorgingsproducten, de karbonades op de vleesafdeling en verder onder meer bij de cosmetica en de frisdranken. “We zijn overal”, zegt Ed Gotch, CEO van Emerald Performance Materials. De fabriek van Emerald Kalama Chemical in de Botlek bestaat 60 jaar.

Tekst: Igor Znidarsic

Emerald Kalama Chemical heeft vier productielocaties. De grootste daarvan staat in Nederland. Gebouwd in 1961 is het tevens een van de oudste chemische fabrieken in de Botlek. Als een joint-venture van DSM en Dow Chemical produceerde de fabriek aanvankelijk fenol, dat vele toepassingen kent, onder andere de productie van houtlijmen en polycarbonaat-kunststof. Toen dat niet meer winstgevend was, verschoof de focus naar benzoëzuur, benzaldehyde en benzylalcohol. In 2010 werd de plant overgenomen door Emerald Kalama Chemical om de aanwezigheid op de Europese markt te versterken.

Conserveermiddel

De stoffen die het chemiebedrijf maakt dienen als conserveermiddel en geur- en smaakstof in de voedings-, de persoonlijke-verzorgingsmiddelen en de huishoudmiddelenindustrie en als weekmakers in de kunststofindustrie. Benzoëzuur (in voeding ook wel aangeduid als E210) wordt vanwege de antimicrobiële werking veel gebruikt als conserveermiddel in levensmiddelen en cosmetica. In diervoeding vermindert benzoëzuur de behoefde aan antibiotica en zorgt ervoor dat de omzetting van voedingsmiddelen bij dieren efficiënter verloopt, waardoor de uitstoot van ammoniak 30 procent lager ligt. Benzaldehyde is een belangrijk tussenproduct in de synthese van geur- en smaakstoffen in parfum, cosmetica en levensmiddelen. Benzylalcohol wordt gebruikt als conserveermiddel in geneesmiddelen.

In 2012 begon de productie van een (ftalaat-vrije) weekmaker op basis van benzoëzuur. Dit is een milieuvriendelijkere weekmaker dan de traditionele weekmaker, die gebruikt wordt in kunststoffen, zoals vinyl vloeren. In 2017 is geïnvesteerd in een tweede benzoëzuur-zuiveringsinstallatie, waarmee de productie van benzoëzuur verdubbelde.

 

"We stellen elk jaar nieuwe doelen om ons afval en de emissies van broeikasgassen te reduceren."

 

Investeringen

“Het zijn allemaal gezonde markten waarin wij zitten”, zegt Gotch. “De food and beverage en de personal en home care gaan goed. De behoefte aan conservering neemt alleen maar toe. De markt voor diervoeding zal ook verder groeien, zeker als meer landen het gebruik van antibiotica in diervoeding gaan uitfaseren. Een andere belangrijke markt, van lijmen en harsen, zal vanwege de oplossingen die wij bieden de komende jaren ook groeien.” De investeringen die in de site zijn gedaan en nog worden gedaan versterken de kansen. “Door die investeringen kunnen we blijven groeien, en kunnen we blijven investeren in milieuprojecten zodat we onze footprint verder reduceren.” Aangezien een groot deel van de installaties uit begin jaren zestig stamt, wordt ook veel geïnvesteerd in onderhoud en in projecten om de installaties te vernieuwen of te verbeteren.


Emerald Kalama Chemical

De fabriek in de Botlek valt onder Emerald Kalama Chemical, dat onderdeel is van het Amerikaanse bedrijf Emerald Performance Materials, dat in 2006 is opgericht op basis van activiteiten die zijn afgestoten van onder meer BF Goodrich, Lubrizol en DSM. Het hoofdkantoor bevindt zich in Vancouver (Washington). Het Europese hoofdkantoor staat in Rotterdam. De vestiging in de Botlek is een van de vier productielocaties (naast twee in de Verenigde Staten en een in het Verenigd Koninkrijk) en is de grootste en een van de meest efficiënte in zijn soort. Emerald Kalama Chemical telt tegen de 500 medewerkers, waarvan er 160 werken in Rotterdam.


Afvalverwerker

De fabriek in de Botlek betrekt al enige jaren via een pijplijn stoom van een nabij gelegen afvalverwerker. Dit heeft bijgedragen aan vermindering van het aardgasverbruik met zo’n 50 procent en de CO2-emissie met circa 25 procent. Ook zijn vier nieuwe energie-efficiënte compressoren geplaatst om de tolueenoxidatiereactoren van proceslucht te voorzien.

“We stellen elk jaar nieuwe doelen om ons afval en de emissies van broeikasgassen te reduceren”, zegt Gotch. “Dat doen we door monitoring en voortdurende verbetering. Aanvullend kijken we hoe we efficiënter kunnen worden in het gebruik van energie en grondstoffen.”

De basisgrondstof is tolueen, die via een ondergrondse pijplijn en via andere modaliteiten wordt aangevoerd en in een reactor met lucht wordt omgezet (geoxideerd) in een mengsel van producten. Via een uitgebreid destillatieproces worden deze producten gescheiden en verwerkt tot de eindproducten. Om deze fossiele feedstock in de toekomst (deels) te vervangen door een biobased alternatief, is een aantal projecten opgezet. Gotch: “Er zijn op dit gebied in Europa technieken beschikbaar die inmiddels de pilotschaal achter zich hebben gelaten maar nog niet op operationeel niveau zijn. Als ik realistisch ben zal biobased feedstock over drie tot vijf jaar een significant deel van ons volume gaan uitmaken, met verdere uitbreiding in de jaren daarna.”

Het hoofdkantoor in de Verenigde Staten staat volledig achter de duurzame ontwikkelingen. “De VS liggen hierin over het algemeen wat achter, maar lopen wel in. Onder de nieuwe president zal er denkt ik meer stimulans zijn, maar in de VS wisselen de regeringen zo sterk in hun opvattingen dat de industrie min of meer haar eigen koers vaart op dit gebied.” Elke dag beter worden, dat is het streven, zegt Gotch. “Ook wat betreft de verantwoordelijkheid voor het klimaat en het milieu. Onze klanten weten dat we wat dat betreft goed bezig zijn en vinden dat ook belangrijk. Het is dus ook qua concurrentie een goed selling point.”

Emerald Kalama Chemical in de Botlek.
Foto: Emerald Kalama Chemical

Festiviteiten

De locatie bestaat officieel op 28 maart 60 jaar, maar omdat dit een zondag is vinden de festiviteiten plaats op maandag 29 maart. Het wordt een digitale bijeenkomst voor de medewerkers, met een aantal presentaties, onder meer de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils, CEO van Emerald Performance Materials Ed Gotch en VNCI-directeur Manon Bloemer, gevolgd door een discussie onder leiding van site-directeur Mark d’Angremond. De daadwerkelijke festiviteiten, waarbij ook familie van werknemers aanwezig zal zijn, zijn vanwege corona uitgesteld naar de tweede helft van het jaar.