Carbogen Amcis bestaat 12,5 jaar: "We zien in onze productie geen verschil met voor de coronacrisis"
Tekst: Igor Znidarsic
"Transport van materialen en eindproducten gaat in ons geval het meeste via de lucht”, vertelt directeur Rob Eijkman van Carbogen Amcis in Veenendaal. “Het uitvallen van lijnvluchten door de coronacrisis betekent een beperking van de transportcapaciteit, waardoor we aangewezen zijn op de DHL's en de FedEx’en van deze wereld, die hun eigen transportvliegtuigen hebben. De consequentie hiervan is dat de transportprijzen explosief zijn gestegen. Daarnaast is het luchtruim van bepaalde landen gesloten, waardoor je op een andere manier je producten het land binnen moet zien te krijgen. Het is momenteel bijvoorbeeld heel lastig om naar Indonesië iets te exporteren.”
Verder heeft de coronacrisis volgens Eijkman weinig invloed op de bedrijfsvoering. “We zien in onze productie geen verschil met voor de coronacrisis.” Dat komt doordat Carbogen Amcis geen producten maakt die cruciaal zijn voor de bestrijding van de pandemie of voor eindmarkten die geraakt zijn door de coronacrisis. In Veenendaal wordt uit de grondstof wolvet uit de wolwasserij cholesterol geproduceerd en daarvan afgeleide producten zoals garnalenvoeding, vitamine D3 en daarvan afgeleide API’s (active pharmaceutical ingredients) voor diverse geneesmiddelen.
Op 8 mei zou gevierd worden dat de locatie 12,5 jaar geleden onderdeel werd van het Indiase bedrijf Dishman. Voor de feestelijke bijeenkomst op het terrein zouden grote tenten worden neergezet. Er waren circa 250 mensen uitgenodigd: de eigen medewerkers met aanhang, relaties en gasten uit het hoofdkantoor van Carbogen Amcis in Zwitserland en van het moederbedrijf Dishman in India. Uiteraard ging het jubileumfeest vanwege de corona-uitbraak niet door. Al vroeg in april werd het gecanceld en verschoven naar volgend jaar.
Zoals alle bedrijven heeft Carbogen Amcis de RIVM-richtlijnen geïmplementeerd. Eijkman: “Dat betekent dat waar mogelijk mensen thuiswerken. Maar omdat we een productievestiging zijn, is een groot deel van onze medewerkers wel op de zaak. Naast de mensen in de productie zijn ook de primaire ondersteuning zoals kwaliteitscontrole en logistiek voor het grootste deel aanwezig, omdat anders de hele flow van producten stopt. Gemiddeld is op een doordeweekse dag 60 tot 65 procent van de medewerkers aanwezig. Mensen die thuiswerken hebben voornamelijk een kantoorbaan. Zij zitten met hun laptop thuis en onderhouden het contact met elkaar via Skype, en komen soms naar kantoor om bepaalde zaken af te handelen.”
Markeringen
Verder zijn de gebouwen ingericht op de anderhalvemeter-samenleving. Er zijn markeringen aangebracht en looproutes uitgezet, zodat er op kritieke plaatsen eenrichtingsverkeer is. Ook in de vergaderruimtes zitten mensen op geruime afstand van elkaar.
Misschien wel de grootste verandering die de coronacrisis heeft gebracht is de manier van communiceren, vertelt HR-manager Daniella Vrijling. “We overleggen en doen de eerste interviews met sollicitanten nu via Skype, en dat gaat prima. We waren altijd gewend om aan tafel te zitten, maar nu blijkt dat dat helemaal niet nodig is. Het geeft je ook een bepaalde vrijheid. Je kunt bijvoorbeeld met mensen spreken op een moment dat zij niet in staat zijn hiernaartoe te komen.”
Toen Eijkman begin mei het woord ‘jubileum’ in zijn agenda zag staan, vroeg hij aan Vrijling wie er ook alweer 12,5 jaar in dienst was, want hij kon niemand vinden op zijn lijst. Door alle coronadrukte was hij het 12,5-jarige bestaan van het bedrijf straal vergeten.