BASF: het liefdesverhaal van EV’s

Het zou een filmtitel kunnen zijn, maar het is de internationale campagne van BASF om het verhaal over de liefde voor elektrische voertuigen te vertellen. Vorig jaar oktober ging de online campagne 'We love EV's' van start. Hoe batterijmaterialen tot leven komen door de persoonlijke verhalen van echte EV-fans.

Tekst: Ingeborg Abendanon

Een batterij die elektrische voertuigen nog duurzamer maakt. Hoe vertel je dat verhaal aan de buitenwereld? Samen met een reclamebureau ontwikkelde BASF een campagne die opvalt door authentieke verhalen, opvallend beeldmateriaal en inspirerende video’s.

Groot bereik

De keuze om het anders te doen, was snel gemaakt. Jaklien de Koning, communicatiespecialist bij BASF: “ Intern kregen we veel positieve reacties op de beelden. Juist met deze authentieke verhalen konden we op een toegankelijke manier laten zien wat we bij BASF doen op het gebied van batterijtechnologie. De campagne zorgde voor een groot bereik en we zijn tevreden met de resultaten. Doordat we de campagne volledig digitaal hebben gedaan, konden we ook een gerichte doelgroepselectie doen.”

Wereldwijd werken de R&D-teams van BASF continu aan het verbeteren van de prestaties van batterijmaterialen. Voor de gebruikers van een elektronisch voertuig zijn langer rijden en korter laden daarbij belangrijk. Maar duurzaamheid zit ook in andere aspecten. Zo onderzoekt BASF bijvoorbeeld hoe kobalt uit EV-batterijen kan worden verwijderd, of het gebruik op z’n minst drastisch verminderd kan worden.

Naast R&D op het gebied van kathode-actieve materialen voor lithium-ion-batterijen, werkt het bedrijf ook aan componenten voor de volgende generatie batterijen. Daartoe behoren vaste-stof-batterijen, waarbij de elektrolyt vast is in plaats van vloeibaar en de anode van lithium is in plaats van grafiet. Het doel voor BASF: elektrische voertuigen die schoner, groener en duurzamer zijn. Voertuigen waar gebruikers enthousiast over vertellen op de speciale campagnesite ‘We love EV’s’.

Duurzamer racen

Zo maak je kennis met coureur Hernan Bradas. Als driejarige werd hij door zijn vader in een zelfgemaakte racekart gezet. Het racevirus ging nooit meer bij hem weg. Wel werd hij zich steeds meer bewust van de uitdagingen op het gebied van het milieu. Hernan ging op zoek naar een manier om zijn grote liefde voor racen duurzamer te maken. Geïnspireerd door zijn jeugdheld, de peetvader van de Formule 1 en mede-Argentijn Juan Manuel Fangio, bouwde Hernan een ‘baquet’ (een auto met een carrosserie in de vorm van een badkuip) in de stijl van een auto waarmee Fangio in de jaren ‘40 racete. Uiteraard volledig elektrisch: de ‘eBaquet’. Hij gaf de auto de bijnaam ‘Conciencia’, Spaans voor bewustzijn en geweten.

Meer persoonlijke verhalen van EV-liefhebbers lezen of bekijken? Je vindt ze op de website van BASF

In 2022 komt BASF met een volgende campagne over ‘Climate Protection’. Daarmee is de reeks van drie, die begon met een campagne over de ‘Plastic Journey’, compleet.


Over BASF

BASF is een wereldleider in de chemie. Bij de BASF-groep werken meer dan 117.000 medewerkers, waarvan er zo'n 1.500 werkzaam zijn in Nederland. Het productportfolio is onderverdeeld in zes segmenten: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care en Agricultural Solutions. 

Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Arnhem, waar de service- en stafafdelingen, agrodivisie en salesafdeling gevestigd zijn. De medewerkers zijn verspreid over verscheidende locaties waar zij grondstoffen ontwikkelen, produceren en verkopen voor tal van sectoren. Zo ontwikkelt en produceert BASF in De Meern proceskatalysatoren voor toepassingen in tal van industrieën. In Heerenveen worden watergedragen harsen en dispersies voor de drukinkt- en coatingindustrie geproduceerd. Vanuit Maarssen worden lakken aan de autoschadeherstelindustrie verkocht en in Nunhem richt BASF zich op de veredeling van groentezaden.