Alliance To End Plastic Waste
Tekst: Igor Znidarsic
De Alliance to End Plastic Waste (AEPW) is in januari 2019 opgericht door 28 internationale bedrijven in de waardeketen van kunststof, waaronder chemiebedrijven, met als missie het lekken van plastic afval naar het milieu, vooral in de oceanen, te minimaliseren. De AEPW kondigde aan de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar te steken in oplossingen. Om in aanmerking te komen voor financiering moesten projecten minimaal een effectieve bijdrage leveren aan een van de vier oplossingsrichtingen: infrastructuur-ontwikkeling, opruimen, innovatie en educatie & dialoog.
“Deze alliantie is de meest veelomvattende inspanning tot nu toe om een einde te maken aan plastic afval in het milieu”, zei voorzitter David Taylor, CEO van Procter & Gamble, toen tegen Chemie Magazine. Jim Seward, vice president Sustainability van LyondellBasell, een van de deelnemende bedrijven, vulde aan: “Geen enkel bedrijf of sector kan dit alleen. Brede samenwerking tussen merkeigenaars, plastic- en verpakkingsproducenten, recyclingbedrijven en anderen moet de oplossing brengen.”
De focus ligt in Azië en Afrika omdat 90 procent van het plastic afval in de oceanen wordt aangevoerd via acht rivieren in Azië en twee in Afrika, waar een aantal van de grootste steden ter wereld liggen, met vaak een onderontwikkeld afvalmanagementsysteem. “Projecten moeten daar plaatsvinden waar ze het meeste effect hebben. Daarom moeten we deze ‘plasticsnelwegen naar de oceaan’ het eerst aanpakken”, aldus Seward.
In haar Progress Report 2020 laat de AEPW zien wat er sinds begin 2019 is bereikt. Er zijn veertien projecten geactiveerd in veertien steden in Ghana, India, Indonesië, de Filippijnen, Thailand en Vietnam. Daarnaast zijn er 55 door leden geleide projecten ter waarde van 400 miljoen dollar gericht op het minimaliseren van plastic afval.
“Wij voelen heel sterk de verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen”
Waardeketen
Een van de deelnemende chemiebedrijven en medeoprichters is SABIC, producent van hoogwaardige kunststoffen. SABIC wil in Europa in 2025 200 kiloton plastic recyclen, en heeft als uiteindelijk doel volledige sluiting van de loop. In het TRUCIRCLE-programma zijn de duurzame oplossingen ondergebracht: ontwerp voor recyclebaarheid, mechanisch gerecyclede producten, gecertificeerde producten van gerecycled afvalplastic en gecertificeerde producten uit biobased grondstoffen. “Wij voelen heel sterk de verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen”, zegt Frank Kuijpers, general manager Corporate Sustainability. “En onze activiteiten in Europa op dit gebied kunnen uiteindelijk meehelpen in de oplossingen waar de alliance mee bezig is.”
Samenwerking in de waardeketen is cruciaal om het probleem van de end-of-use aan te pakken, stelt Kuijpers. “Dat concludeerde de alliance ook meteen al aan het begin. Hoe zorg je ervoor dat het plastic op een goede manier bij de afvalinzamelaars terechtkomt in plaats van in het milieu? Die transformatie kan alleen plaatsvinden door samenwerking over de hele waardeketen, van de SABIC’s van deze wereld tot de Proctor & Gambles en de afvalinzamelaars. Dat was voor ons de belangrijkste reden om hierop aan te sluiten.”
SABIC’s bijdrage is drieledig. Ten eerste levert het bedrijf als alliance-deelnemer de maximale financiële bijdrage (onderdeel van de 1,5 miljard). Ten tweede investeert SABIC in een van de vier oplossingsrichtingen. Een dergelijke investering, die een veelvoud van de vorige bedraagt, moet door de alliance goedgekeurd worden aan de hand van een aantal criteria. En ten derde levert SABIC een in kind bijdrage, door mensen te leveren voor projectteams die met hun expertise bijdragen aan verschillende projecten en activiteiten die de alliance opzet. “Wij werken met tien tot twintig mensen wereldwijd met de alliance samen, en dat gaat als je alles optelt om substantiële bedragen”, aldus Kuijpers.
Verder is SABIC betrokken bij het Plug and Play, waarin start-ups worden gestimuleerd die een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van plastic afval. “Dan gaat het met name over innovaties en nieuwe technologieën, want die moeten uiteindelijk toch vooral van nieuwe bedrijven komen. Wij zijn momenteel als alliance-lid concreet betrokken bij een van de start-ups.” En bij een project op Java helpt SABIC mee om het ingezamelde materiaal weer om te zetten tot grondstof. “Daar is de hele waardeketen bij betrokken. Onze rol is om te kijken in hoeverre chemische of mechanische recycling daarbij ingezet kan worden.”
Versnellen
Een ander chemiebedrijf dat bij de alliance is betroken is Llyondellbasell, dat met Milliken en Berry Global samenwerkt in een secundair sorteersysteem, om het terugwinnen van waardevolle materialen zoals papier en verschillende soorten kunststoffen te vergroten. Dow en CP Chemical investeren samen met PepsiCo en Procter & Gamble in Ocean Fund, om een financieringsgat te dichten voor de inzameling van plastic afval in China, Indonesië, de Filippijnen, Thailand en Vietnam. Covestro lanceerde in Azië Brighter Minds for a Brighter Future, een boek over zwerfvuil op zee, bedoeld om milieubescherming onder kinderen te promoten. Het onderwijsprogramma, met lokale versies in Japan, Thailand en Groot-China, heeft al bijna 30.000 kinderen bereikt. Inmiddels is er ook een storytelling-app in het Chinees en Engels.
"Projecten moeten daar plaatsvinden waar ze het meeste effect hebben"
“Als we vandaag niets doen zullen miljoenen tonnen plastic afval in de oceaan blijven lekken”, stelt Jacob Duer, president en CEO van AEPW, in het rapport. “De vooruitgang die we geboekt hebben is het begin van een lange weg, die we aanzienlijk kunnen verkorten als de industrie, overheden, het maatschappelijk middenveld en ontwikkelingsinstanties samenwerken. Onze ambitie is om miljoenen tonnen plastic afval af te voeren in meer dan honderd risicosteden over de hele wereld, het levensonderhoud van miljoenen te verbeteren en bij te dragen aan een circulaire economie. De alliantie laat zien hoe succesvolle oplossingen voor het beheer van plastic afval kapitaal kunnen vrijmaken om op te schalen en het tempo te versnellen.”
De Ganges in India is een van de tien rivieren in Azië en Afrika die samen voor 90 procent van het plastic afval in de oceanen verantwoordelijk zijn.
Enkele projecten
- In Noordwest-Bali heeft het project STOP (Stop Ocean Plastics), waarin onder meer SABIC en Borealis participeren, de allereerste dienst voor afvalbeheer gecreëerd met een volledig recyclingsysteem, met nieuwe en permanente banen. Het streven is de inzameling van 20.000 ton afval per jaar. Hiervan zal naar verwachting 14 procent plastic zijn, waarvan de helft zal worden gerecycled. ‘Het betreft een ingrijpende transformatie op elk maatschappelijk niveau: burger, overheid en gemeenschap’, aldus het rapport.
- In Thailand bouwt afvalbeheerder en medeoprichter van de AEPW Suez een fabriek voor plasticrecycling, de eerste van het bedrijf buiten Europa. Deze zal 30.000 ton lokaal ingezameld polyethyleenfolie-afval omzetten in gerecycled materiaal.
- Het End Plastic Waste Innovation Platform heeft start-ups gestimuleerd die impact kunnen hebben op de plasticwaardeketen. Voor het programma zijn meer dan duizend start-ups uit Silicon Valley en Parijs aangemeld, terwijl de derde hub in Singapore afgelopen zomer van start ging met zijn acceleratorprogramma.
- Zero Waste Plastic Cities is een gecombineerde visie van AEPW en Grameen Creative Labs, mede opgericht door Nobelprijswinnaar Mohammed Yunus, die verder gaat dan plastic afval dat naar het milieu lekt, maar ook duurzame sociale ondernemingen ontwikkelt die het levensonderhoud van velen in de steden Puducherry in India en Tan An in Vietnam verbeteren. Het project ondersteunt de formele betrokkenheid van afvalverzamelaars, die inzamelen en afval sorteren. Het verzamelde plastic kan worden gerecycled en verder in de keten lokaal verwerkt tot tuinpotten of bouwproducten en meubelmateriaal zoals planken, werkbladen of panelen.
- De steden Haridwar and Rishikesh aan de Ganges tellen 300.000 inwoners en 50.000 toeristen per dag, maar dat aantal kan tijdens grote hindoefestivals oplopen naar tientallen miljoenen, met navenante vervuiling van de omgeving. Het eerstvolgende festival (dat bij de vorige versie in 2009 30 miljoen bezoekers telde) vindt plaats in 2021. Beide steden moeten een effectief en efficiënt afvalbeheersysteem voorbereiden om de vervuiling volgend jaar te verminderen, waarbij het heuvelachtige terrein met veel bos een uitdaging vormt in logistieke infrastructuur.
Oprichtende leden
BASF, Berry Global, Braskem, Chevron, Phillips Chemical Company, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa, Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia, Versalis (Eni).
Nieuws en achtergrondartikelen over en voor de chemische industrie lezen in Chemie Magazine? Abonneer je gratis