AD International: “Het is de bedoeling dat de consument ons niet ziet”

Als de chemicaliën van AD International doen wat ze moeten doen, merk je er als consument niets van. Metalen gaan niet roesten, verven en lijmen laten niet los en materialen gaan niet scheuren of vervormen. Voor veel bedrijven in de proces- en metaalindustrie is AD een onmisbare schakel. Het bedrijf viert dit jaar het vijftigjarig jubileum.

Tekst: Ingeborg Abendanon
Beeld: AD International
Gepubliceerd: 13.02.2024

AD International bestaat uit vier business units. Bij AD Productions worden in opdracht van klanten – grotendeels uit de procesindustrie – recepten voor chemicaliën gemaakt. Receptuur die ze soms zelf  niet kunnen maken vanwege een capaciteitsprobleem of omdat ze niet over de benodigde vergunningen beschikken om het te mogen maken.

Twee business units, AD Chemicals en AD Coil Coating Technologies (CCT), houden zich bezig met oppervlaktebehandeling. AD Chemicals levert chemicaliën voor chemische voorbehandelingen voorafgaand aan een coatingproces, voornamelijk gericht op batch gedreven productieprocessen. Deze tak van oppervlaktebehandeling was lange tijd primair gericht metaal, maar er komen nu ook andere substraten voorbij, zoals kunststof en glas.

‘Met onze chemicaliën zorgen wij ervoor dat corrosie zo lang mogelijk uitblijft’

AD Coil Coating Technologies ontwikkelt, produceert en levert chemische producten voor oppervlaktebehandeling van metaal in continue productieprocessen. Grote staalfabrikanten kunnen mede dankzij de chemicaliën van AD CCT probleemloos 24/7 draaien. De productie van alle chemicaliën bij AD is chroom(VI)-vrij zonder dat er aan kwaliteit wordt ingeleverd.

Via de divisie AD Waalhaven levert AD een breed scala aan industriële reinigingsmiddelen. Hier wordt onder andere momenteel sterk ingezet op reiniging op lage temperatuur en stoffen die vriendelijker zijn voor de verwerker.

De directie van AD: Claudia Horsten van de Noort en Michel Ruigendijk

Roodroest en witroest

Managing director Michel Ruigendijk: “Metaal vind je terug in heel veel consumentenproducten. Aluminium kozijnen, auto’s, horloges, koelkasten en wasmachines. Bij al die producten is het eigenlijk de bedoeling dat de consument ons niet ziet. Neem die wasmachine even als voorbeeld. De buitenkant bestaat uit stalen platen. Om te voorkomen dat daar roodroest optreedt, komt er een laagje zink over. Maar zink geeft witroest en dat wil je ook niet. Onze chemicaliën worden op het verzinkte deel aangebracht en daardoor kunnen we dat corrosieproces heel lang uitstellen. En omdat de consument ook graag een mooie wasmachine wil, wordt de buitenkant wit geverfd. Wij zorgen ervoor dat die verf ook daadwerkelijk op het zink blijft zitten. Daar zit onze toegevoegde waarde.”

“Kijk, in essentie corroderen alle metalen”, vervolgt Ruigendijk. “Met onze chemische processen zorgen wij ervoor dat die corrosie zo lang mogelijk uitblijft. We proberen bovendien steeds meer eigenschappen aan die chemicaliën toe te voegen. Dat een lak blijft zitten, dat een lijm niet loslaat, maar ook dat corrosie geen kans krijgt als er op een product een beschadiging komt, de zogenaamde undercreep corrosie. Met onze chemicaliën kunnen we er ook voor zorgen dat complex gevormde delen in bijvoorbeeld een auto niet scheuren terwijl het materiaal waarmee die

Roland van Meer

onderdelen gemaakt worden, wel steeds dunner wordt. Of dat er minder olie nodig is in een productieproces, of minder water gebruikt hoeft te worden. Manieren om de processen duurzamer en milieuvriendelijker te krijgen.”

Op dat laatste vlak is business unit manager Roland van Meer de specialist bij AD Chemicals. Twintig jaar werkt hij bij deze divisie. Van Meer: “Er staat veel te veranderen, 2030 en 2050 komen steeds dichterbij. Achter de schermen doen wij gigantisch veel op het gebied van metaaloppervlaktetechnieken om het voor onze klanten prettiger, veiliger, duurzamer en kostenefficiënter te maken. Wij kijken naar de chemische huishouding van een bedrijf. De productieprocessen van die bedrijven zijn traditioneel energie-intensief. Met onze chemicaliën maken wij het bijvoorbeeld mogelijk dat een productieproces op een lagere temperatuur uitgevoerd kan worden. Dan is er minder energie nodig.”

Impact

Van Meer: “Daarnaast zijn we ook al een paar jaar bezig om te kijken hoe we de impact van onze chemicaliën kunnen reduceren. Een voorbeeld is het beitsproces van metalen waarbij agressieve chemicaliën nodig zijn om het metaal schoon te maken. Negen van de tien keer gebeurt dat schoonmaken ook nog eens onder hoge temperaturen, want dan werkt het middel nou eenmaal beter.” Ruigendijk: “Vergelijk het maar met de afwas die je thuis doet. Afwasmiddel werkt ook beter in warm water. Wij ontwikkelen chemicaliën die minder agressief zijn én bij een lagere temperatuur gebruikt kunnen worden. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook veiliger voor de mensen die ermee werken.”

Vanuit kostenoogpunt is het voor veel bedrijven interessant om met de chemicaliën van AD International te werken. Ruigendijk: “Of jij een bad met veertig- of vijftigduizend liter water moet verwarmen naar zestig of 25 graden, dat scheelt enorm. Of als je minder water nodig hebt omdat dat mogelijk is met onze processen. Daarmee help je de klant echt om substantieel te besparen en duurzamer te produceren.”

‘Er is nog niet voor alle chemicaliën een alternatief, maar het is voor ons de grootste uitdaging om daar wel naar te blijven zoeken’

Ook de afvalkant wordt meegenomen in R&D-trajecten. Van Meer: “Reductie van afval is een component waar we goed naar kijken. Als je minder chemicaliën nodig hebt om metaal te beitsen, hoeft een klant het bad minder vaak te vervangen. Natuurlijk blijft er op het eind altijd iets van afval over, maar we proberen dat zoveel mogelijk te reduceren. Voor een van onze klanten (zie kader) die gespecialiseerd is in verzinken en poedercoaten hebben wij een reductie van tachtig procent afvalstromen weten te realiseren.”

Langdurige samenwerking

Over die partner vult Ruigendijk aan: “Het is een bedrijf waar we al een jaar of acht mee samenwerken. Ze zijn een van onze ontwikkelpartners. Het is supergaaf om niet alleen met je eigen mensen aan chemieprojecten te werken, maar juist om dat samen met je klant te doen. Voorop staat altijd dat wij vanuit een klantvraag samen proberen om hun product of productieproces met onze chemie op de beste manier te combineren. In feite is dat voor ons het grootste compliment. Dat een bedrijf vertrouwen in ons heeft en zich open durft op te stellen om ons mee te laten kijken in hun keuken.”

Langjarige samenwerkingen met klanten zijn typerend in de vijftig jaar dat AD International bestaat. Insteek is die klanten met nieuwe technologie op het gebied van chemicaliën verder te helpen bij het optimaal laten draaien van hun bedrijfsprocessen. Chemicaliën die bovendien leiden tot minder kosten en die minder belastend zijn voor het milieu. AD International werkt chroom(VI)-vrij, een chemisch element dat bij uitstek corrosie tegengaat maar enorm belastend is voor mens en milieu. Een bewuste keuze, omdat er volgens Ruigendijk prima alternatieven zijn. “Er is nog best een sterke lobby om het op de klassieke manier te blijven doen. Binnen Europa is het goed geregeld met REACH, het gaat met name om de rest van de wereld waardoor er een ongelijk level playing field ontstaat. Er is nog niet voor alle chemicaliën een alternatief, maar het is voor ons de grootste uitdaging om daar wel naar te blijven zoeken. Dat is de golf waarop we willen surfen en dat zullen we ook zeker blijven doen.”


Jubileum AD International

In 2024 viert AD International haar vijftigjarige jubileum. De letters 'AD' in de bedrijfsnaam staan ​​voor 'Advanced Development'. De naam is gekozen omdat de chemische producten en diensten die het bedrijf aanbiedt, geavanceerde kennis, geavanceerd onderzoek en ontwikkeling en een voortdurende focus op verbetering van processen en innovatie vereisen. Bij het bedrijf in Heijningen werken circa honderd medewerkers. De chemicaliën van AD International vinden hun weg naar de procesindustrie in Nederland, maar voor het overgrote deel is de afzetmarkt Europees.


WeCoat

WeCoat is een bedrijf gespecialiseerd in thermisch verzinken. Als totaalleverancier van corrosiewering biedt zij naast thermisch verzinken ook een poedercoatservice in eigen coatinghal. Een zinklaag met poedercoating wordt ook wel Duplex-proces genoemd, een synergie die tot 2,5 maal langer beschermt naast de extra esthetische mogelijkheden. In een gezamenlijk R&D-traject is AD Chemicals erin geslaagd om de chroom(VI)-waardige chemische voorbehandeling te vervangen voor een chroom(VI)-vrij alternatief. Beide bedrijven hebben hiervoor de ION Borghardt Award gewonnen, een prestigieuze prijs van brancheorganisatie Vereniging ION. Het proces draait inmiddels ruim zes jaar en heeft bewezen dat het kwaliteitsniveau zelfs hoger ligt dan het zeswaardig chroom houdende proces. Als vervolgstap in verduurzaming van de processen binnen WeCoat is een recyclagesysteem ontwikkeld waarbij chemie gerecycleerd wordt. Dit heeft ertoe geleid dat de afvalverwerking met tachtig procent gereduceerd is.