Wat is er geregeld in de PFAS-restrictie?

Hoe ziet het PFAS-restrictievoorstel eruit? Welke uitzonderingen zijn er? Hoe kun je je voorbereiden op de consultatie? In dit webinar op woensdag 15 februari vertellen we de details. Dit is de laatste van een serie webinars die de VNCI organiseert in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland. 

 

Namens de VNCI begeleiden Rosienne Steensma (Programme Lead Chemicals Strategy for Sustainability ) en Michiel van Kuppevelt (beleidsadviseur CSS) het webinar. Als je voorafgaand aan het webinar vragen hebt, mail deze dan naar Michiel

Programma

  • Margaret Wouters (RIVM bureau REACH) | Mini-college over REACH en restricties
  • Thijs de Kort (RIVM) | Toelichting op de inhoud van het restrictievoorstel. Welke uitzonderingen zijn, wat is de rol van Nederland en de relaties met de Chemicals Strategy for Sustainability.
  • Richard Luit (RIVM) | Presentatie over de consultatie. Hoe kunnen bedrijven reageren en wat gebeurt met die reacties.

PFAS is een verzamelnaam en staat voor per- en polyfluoroalkylstoffen. Deze groep van duizenden chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. Vandaar dat PFAS voorkomen in tal van producten, van brandblusschuim tot cosmetica of papier. Maar ook in ons afvalwater. PFAS zijn in het nieuws door de zorg over PFAS in de bodem, in voeding of consumentenproducten. PFAS waar zorgen over bestaan zijn bijvoorbeeld PFOA, PFOS, en GenX-stoffen.

Verbod

Nederland werkt samen met een aantal andere landen aan een Europees verbod op het gebruik van PFAS. In januari dienen ze hiervoor een zogenoemd PFAS-restrictie-dossier in bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Hierna volgt een publieke consultatie en uiteindelijk een advies aan de Europese Commissie. In 2025 zou het verbod op PFAS van kracht moeten worden. Bedrijven zullen zich moeten voorbereiden op het komende verbod. Samen met de overheid en kennisinstellingen bundelt het bedrijfsleven daarom nu al kennis en acties in het Nationaal Actieprogramma PFAS, een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Je kunt je aanmelden tot en met 12 februari voor dit webinar. Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail met de link naar Teams.