Ondernemerschap


De Nederlandse chemie behoort tot de wereldtop. Dat komt met name door de productie van hoogwaardige stoffen en materialen en de grote kennis van katalyse, procestechnologie, duurzame processen en biotechnologie.

 

Lees hier onze Prinsjesdag-analyse voor Mkb en Ondernemerschap

De chemische industrie is de motor achter de groei van bedrijvigheid en verduurzaming van de Nederlandse samenleving en is verantwoordelijk voor circa 13,6 procent van de totale Nederlandse export. De bijdrage aan de handelsbalans loopt tegen de 45 miljard euro. Lees meer feiten en cijfers.

Een sterke chemische industrie in Nederland is van groot belang voor het behoud van de innovatiekracht van de Nederlandse economie. Innovatieve ontwikkelingen in de chemie vormen de fundering voor nieuwe toepassingen in bijvoorbeeld woningbouw, isolatie, verf, food, textiel, automotive en de farmacie. 

De mondiale concurrentieverhoudingen verschuiven echter snel. 

 

Platform 'Chemie in Nederland'
Chemie in Nederland is de naam van het nieuwe digitale platform, de ‘Wikipedia van de chemie’. Dit platform van de VNCI vervangt het voormalige papieren 'Handboek van de Chemie' en is uniek in de wereld. Tijdens de ‘Behind the scenes’@Chemelot op 26 maart jl. werd het platform ‘Chemie in Nederland’ officieel gelanceerd.

Chemie in Nederland bevat alle informatie over producenten, handelaren en dienstverleners in de Nederlandse chemische industrie. Hiermee kunt u per product, merk of dienst achterhalen welke bedrijven dit leveren. Per bedrijf vindt u bovendien alle diensten, contactgegevens en locaties.

 

 

Chemische waardeketens
Gekoppeld aan het platform zijn chemische waardeketens, ook wel 'chemiebomen', uitgewerkt, waarin de weergave en beschrijving van de productie (synthese) stappen zichtbaar worden gemaakt. 

 

Lees meer: 'VNCI lanceert Chemie in Nederland op Chemelot'

Foto

Reinier Gerrits
Hoofd MKB & Ondernemingsklimaat
06 - 349 248 71