17.10.2019

'Als het hier niet lukt, lukt het nergens'


 
In het industriecluster Noord-Nederland zijn alle ingrediënten aanwezig voor een succesvolle energietransitie. Dit beeld overheerste bij de presentaties en discussies tijdens Behind the scenes @Eemsdeltavisie op 16 oktober in Delfzijl. “Als het hier niet lukt, lukt het nergens,” concludeerde minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes, die speciaal voor het event naar het noorden was afgereisd.


“We moeten welvaart omarmen,” zei Wiebes. “Alleen met welvaartsgroei komt er draagvlak voor de energietransitie. Vooruitgang is eng, het brengt ook problemen, zoals stikstof en CO2, maar we moeten over die angst heen. Durven vernieuwen, innovatie, systemen integreren, daar is Nederland altijd goed in geweest.” Diverse sprekers voor en na Wiebes lieten zien dat in de Eemsdelta alle kansen voor die vooruitgang liggen. Alle relevante systemen zijn er aanwezig: chemie, landbouw en energie. “Systeemintegratie” is volgens Wiebes de oplossing.


Export van innovatie

Ook volgens Johan Visser, site director van Nouryon en Chemie Park Delfzijl, die de geschiedenis schetste vanaf de eerste zoutfabriek tot de huidige Nouryon-site, de grootste wereldwijd, ligt in Delfzijl de beste basis voor de optimalisatie van duurzaamheid. En dat in een provincie “waar je de was nog buiten kan laten drogen zonder dat die vies wordt”. Manon Bloemer, directeur van de Koninklijke VNCI, stelde dat het uiteindelijk niet alleen om CO2-reductie gaat, maar ook om de export van innovatie: “Nederlandse technologieën ontwikkelen die de wereld helpen het klimaatprobleem op te lossen.”

Wiebes was ook aanwezig bij de vergadering van de Industrietafel Noord-Nederland (een groep bedrijven en organisaties in Groningen en Drenthe die een bijdrage heeft geleverd aan het Klimaatakkoord), die tegelijkertijd plaatsvond. “Er kwamen weinig technologische oplossingen op tafel,” rapporteerde VNCI-voorzitter Bernard Wientjes later. “De techniek is al een eind op streek. Wat we nu nodig hebben is governance.”Stikstofprobleem

Noord-Nederland is kortom klaar voor de duurzame toekomt. De verschillende partijen, de (chemische) industrie voorop, popelen om aan de slag te gaan. Een aandachtspunt is nog wel voldoende windenergie. “Ik heb tegen Mark Rutte toen hij hier op bezoek was gezegd: als jij dat even regelt, dan doen wij de rest,” zei Cas König, directeur van Groningen Seaports. Een ander probleem is 'stikstof', want daardoor ligt nu veel bedrijvigheid stil, ook duurzame projecten gericht op CO2-reductie. Die zouden volgens König voorrang moeten hebben.

Terwijl half Nederland stil stond vanwege het boerenprotest, zei Wiebes dat het geen zin heeft met het vingertje naar een schuldige te wijzen. “Als er iemand schuldig is, is het de overheid, verder niemand. En we moeten niet net doen of wetenschappers gek zijn.”


Northern Back from the Future

Tijdens Behind the scenes @Eemsdeltavisie werd ook de winnaar bekendgemaakt van de wedstrijd Northern Back from the Future. De reis naar Japan werd gewonnen door het team ‘(Water)stof tot nadenken’, dat een visie bracht waarin waterstof op milieu- en economisch gebied een win-winsituatie oplevert.


Recordopkomst

Behind the scenes @Eemsdelatvisie was de laatste van de serie Behind the scenes, events die de Koninklijke VNCI organiseerde in de zes chemieclusters. Deze laatste werd georganiseerd in samenwerking met het Petrochem Platform. “Een productieve samenwerking,” aldus Wim Raaijen van Petrochem, met een recordopkomst: ruim 200 bezoekers.
 


 

V.l.n.r.: Manon Bloemer, directeur VNCI, Eric Wiebes, minister EZK, en Cas König, directeur Groningen Seaports.
 

Foto’s: Laura van der Linde


Gerelateerde tag(s): CO2-reductie Behind the scenes