04.08.2022

Veiligheidsdag 'Leren van Incidenten'

Veiligheid Voorop organiseerde in juli de Veiligheidsdag. Vertegenwoordigers uit de (petro)chemische industrie, brancheorganisaties, regionale veiligheidsnetwerken, overheid en wetenschap werden bijgepraat over het centrale thema ‘Leren van incidenten’.

 

Karien van der Loo-Van de Sande en Patrick van de Sande vertelden het persoonlijke verhaal over het bedrijfsongeval waarbij Karien haar man verloor. In plaats van een geldboete willen zij dat bedrijven veiligheidsverbeterplannen doorvoeren. Na deze presentatie konden de deelnemers kiezen uit vijf workshops.

De afsluitende keynote speech werd gegeven door Jeroen Dijsselbloem, voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid. Volgens Dijsselbloem onderschat de industrie soms de risico’s van scenario’s met grote effecten. Ook vond hij dat het ambitieniveau van de industrie meer moet zijn dan alleen voldoen aan de gestelde regels en dat bij het beoordelen van risico’s en het vaststellen van maatregelen meer gekeken zou moeten worden naar de lange termijn gezondheidsrisico’s van omwonenden.

Meer over de Veiligheidsdag 2022 lees je op de website.


Samen werken aan veiligheid

De VNCI is actief betrokken bij een aantal initiatieven om veilig werken te stimuleren. Je leest er hier meer over. 


Foto's: Bart Verkuijlen, LAV fotografie