03.08.2022

Nyrstar Budel bestaat 130 jaar en organiseert open dag op 24 september

VNCI-lid Nyrstar Budel, een van de grootste zinksmelters ter wereld, bestaat 130 jaar. Op 24 september kan het publiek een kijkje nemen in het bedrijf.

 

Budel is sinds 1892 versmolten met zink. De zinksmelter, met vroegere namen als Kempensche Zinkmaatschappij, Budelco, en sedert 2007 Nyrstar, is sinds 2019 voor het grootste deel eigendom van Trafigura (een marktleider in de wereldwijde grondstoffenhandel). General manager Henk Leendertse: “Ons zink is Europees gekend, maar Nyrstar drukt ook een sterke stempel op de lokale gemeenschap in Budel. Het bedrijf heeft hier zijn verleden, maar ook zijn toekomst.”

Die toekomst is gericht op groene energie en energieopslag. Leendertse: “We spelen een voortrekkersrol in de energietransitie. We zijn bijna volledig geëlektrificeerd. Als één van de grotere, elektrische energiegebruikers in Nederland, draaien we 100 procecnt op groene elektriciteit.”

Daarbij heeft de fabriek in Budel een grote troef: het kan opereren als een soort virtuele batterij waarbij ze haar productiecapaciteit afstemt op de beschikbare hernieuwbare energie. Op dagen met veel wind en zon, kunnen ze dan tot 150 procent extra produceren. Tijdens windstille momenten en wanneer de zon minder schijnt, schroeven ze de capaciteit terug, bijvoorbeeld naar 50 procent. Ze zijn bereid hiervoor een deel van de fabriek uit te breiden. “We zijn daartoe bereid omdat elektrificatie en nog flexibeler omspringen met ons elektriciteitsverbruik essentiële onderdelen zijn van de toekomst van de industrie. We pleiten dus voor een toekomstgericht energiebeleid en nauwere samenwerkingen met de overheden en industrieën”, aldus Leendertse.

Meer informatie over de open dag vind je op de website van Nyrstar.


Nyrstar Budel is lid van de Koninklijke VNCI. Maak kennis met onze leden