03.08.2021

Twee keer brons op 53e Internationale Chemieolympiade

Bronzen medailles voor Jochem van den Broek uit Eindhoven van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven en voor Bas Krikke uit Vught van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel tijdens de 53e Internationale Chemieolympiade (IChO). Mitchell Rikken uit Arnhem van het Lyceum Elst en Max van Hest uit Berkel-Enschot van het Odulphuslyceum in Tilburg vielen helaas buiten de prijzen.

 

De olympiade werd gehouden van 25 juli tot en met 2 augustus en georganiseerd door Kindai University in Osaka. Er deden dit jaar 84 landen mee met 312 leerlingen. Het thema was: 'Chemistry! It’s Cool!'. De olympiade werd gewonnen door Shu Yang uit China. Nummer twee werd Zhangyi Huang eveneens uit China.

Het team

Het Nederlandse team heeft met tweemaal brons een mooi resultaat neergezet. Zeker ook in het licht van de beperkte voorbereidingsmogelijkheden op school en het ontbreken van de internationale practicumtoets waarop Nederlandse leerlingen over het algemeen beter scoren dan op het theoretische deel. De online colleges gegeven door oud-deelnemers aan de IChO en de meerdaagse stoomcursus scheikunde op de Rijksuniversiteit Groningen hebben hun vruchten afgeworpen bij het behalen van deze olympische bronzen plakken.

De leerlingen die Nederland vertegenwoordigden werden geselecteerd tijdens de 42e Nationale Scheikundeolympiade (NSO) waaraan dit jaar ondanks de gedeeltelijke schoolsluitingen toch circa 2500 leerlingen hebben deelgenomen.