10.06.2021

Winnaars Nationale Scheikundeolympiade 2021

Jochem van den Broek (17 jaar, 6v) uit Eindhoven van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven is overtuigend winnaar geworden van de 42e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Op de tweede plaats eindigde zeer verrassend Mitchell Rikken (17 jaar, 5h) uit Arnhem van het Lyceum Elst. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de NSO dat een leerling uit 5 havo eindigt in de top 4, een geweldige prestatie. Bas Krikke (16 jaar, 5v) uit Vugt van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel werd derde en de vierde plaats ging naar Jeramy Kop (18 jaar, 5v) uit Heerhugowaard van het Huygens College in Heerhugowaard.

 

Ondanks de beperkte mogelijkheden die scholen dit jaar hadden om extra activiteiten te organiseren, zeker voor leerlingen die niet in een examenklas zitten, hebben een kleine 2500 leerlingen deelgenomen aan de voorrondes. Dat is ongeveer de helft van het reguliere aantal, maar toch heel knap dat docenten en leerlingen creatieve oplossingen bedacht hebben.

De NSO-week zou van 2 tot en met 9 juni gehouden worden bij BASF in de Meern, maar kon door de coronabeperkingen helaas fysiek niet doorgaan. In plaats daarvan hebben oud-olympiërs online colleges verzorgd en is er een dag fysiek werkcollege gegeven in Hogeschool Domstad in Utrecht. Op deze wijze en met aanvullend online les- en oefenmateriaal hebben de 19 scheikunde toppers van Nederland zich toch goed voor kunnen bereiden op het theoretisch NSO-examen dat op 9 juni afgenomen is. Aan de finale hebben 16 jongens en 3 meisjes deelgenomen; veertien deelnemers uit 6 vwo, drie uit 5 vwo en twee uit 
5 havo.

Internationale Chemieolympiade in Japan online

De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen en kun kennis en kunde meten met leeftijdsgenoten. 

De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Chemieolympiade (IChO). Deze zou van 24 juli t/m 2 augustus in Osaka gehouden worden. In plaats daarvan wordt nu in dezelfde periode in meer dan 60 landen een online event georganiseerd, inclusief een vijf uur durende theorietoets die onder examenomstandigheden wordt afgenomen. Naast het wedstrijdelement kunnen de leerlingen in deze periode online kennismaken met elkaar en worden allerlei virtuele excursies en activiteiten georganiseerd.    


Nationale Scheikundeolympiade 

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Gymnasium Beekvliet (Sint – Michielsgestel), Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven), Willibrord Gymnasium (Deurne), Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit (Amsterdam), het Cito Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito), de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en de Topsector Chemie. Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.