04.06.2021

Honkvast | Wilna van Pelt: van landbouw naar laboratorium

Ze begon als laborant en is sinds een jaar quality manager. Daartussenin was ze lange tijd eerste laborant en laboratoriumcoördinator. Bij een en dezelfde werkgever. Haar functie wijzigde in de loop van de jaren en ze leerde er steeds nieuwe dingen bij. Wat onveranderd bleef, is het enorme plezier dat Wilna in haar werk heeft. Nog steeds. “Als ik toen had geweten hoe leuk het is om te werken in een lab, dan had ik nog een opleiding voor laborant gedaan. Ik heb alles ‘on the job’ geleerd.”


Honkvast

Tientallen jaren, of zelfs je hele leven, bij één bedrijf werken? In de chemie komt het vaak voor. In deze serie portretten van trouwe, tevreden medewerkers spreken we Wilna van Pelt.


"Op de LyondellBasell-locatie in ’s-Gravendeel kleuren en vermalen we plastic kunststofkorrels tot poeder. Die poeders worden daarna verkocht en verwerkt in verschillende eindproducten. Dat kan van alles zijn, tuinmeubelen, boterhamzakjes, verpakkingen van wasmiddelen, maar ook auto-onderdelen en speelgoed. In heel veel dingen die we dagelijks als consument gebruiken dus. Het poeder is een zogenaamd tussenproduct. Op het lab controleren we die poeders. Op deeltjesgrootte bijvoorbeeld, maar we controleren ook op aspecten als kleur, melt flow index en dichtheid.”

‘Laat mij het maar doen’

“Toen ik begon als 20-jarige, waren we de hele dag lekker bezig op het lab. Monsters ophalen uit de productie, tests uitvoeren en analyses opstellen. We zaten hooguit een kwartier per dag achter een computer en schreven één verslag per dag. Daarnaast waren we bezig met archiveren en het kalibreren van apparaten. In al die jaren dat ik bij LyondellBasell werk, heb ik ontzettend veel bijgeleerd. Ik heb diverse interne trainingen gedaan en ook bij andere sites veel geleerd. De kansen die ik kreeg, heb ik altijd aangegrepen. Vooraf wist ik nooit of ik het kon, maar dan zei ik: ‘Laat mij het maar doen.’ In mijn functie als quality manager geef ik nu leiding aan een team van zes mensen. Die stuur ik het liefst aan op de werkplek. Meekijken, dingen uitleggen en advies geven. Toen ik vanwege corona thuis moest gaan werken, was het eerste wat ik riep: ‘Maar dan kan helemaal niet! Ik ben verantwoordelijk voor de hele kwaliteitsafdeling. Daar moet ik bij zijn.’

Wilna heeft nooit overwogen om ergens anders te gaan werken. Ze kon de opgebouwde kennis en expertise in haar werk kwijt. Een baan die ze bovendien goed kon combineren met haar gezin. “Toen mijn dochter nog klein was, ben ik minder gaan werken. Dat vond ik belangrijk. Vanuit mijn woonplaats Strijen is het maar tien kilometer naar de site in ’s-Gravendeel. Nu m’n dochter ouder is, werk ik weer meer. Misschien overweeg ik ooit nog op andere LyondellBasell-locaties te gaan werken, maar laat me eerst de functie van quality manager nog maar een paar jaar doen.” De akkerbouw heeft Wilna allang losgelaten. Lachend: “Ik heb nog even geprobeerd om mijn dochter zover te krijgen om ook dit vak te kiezen, maar dat is niet gelukt.”


Over LyondellBasell

LyondellBasell (NYSE: LYB) is een van 's werelds grootste ondernemingen die plastic en chemicaliën produceren en raffineren. Met medewerkers over heel de wereld produceert LyondellBasell materialen en producten die essentieel zijn voor het vinden van oplossingen voor nieuwe uitdagingen. We verbeteren bijvoorbeeld de voedselveiligheid met lichte en flexibele verpakkingen, we zorgen dat watervoorzieningen goed worden gezuiverd met sterkere en flexibeler leidingen en we verbeteren de veiligheid, het comfort en de brandstofefficiëntie van vele auto's en trucks. Bovendien zorgen we dat elektronica en apparaten veilig en effectief zijn. LyondellBasell verkoopt producten in meer dan 100 landen en is de grootste fabrikant van polypropyleenverbindingen en de grootste licentiegever van technologieën met polyolefine. 


Foto: Kees Beekmans