20.05.2021

At Plasman (Nedmag): "De tijd van praten is voorbij, we moeten gewoon doen"

At Plasman (55 jaar) is directeur operations bij VNCI-lid Nedmag in Veendam. Hij is een van de drie genomineerden voor de verkiezing Plant Manager of the Year 2021. Hij is er trots op, maar vindt het ook wel vreemd om zo in de belangstelling te staan. "Het geeft trots voor mezelf, maar ook voor Nedmag."

 

Nedmag wint magnesiumzout (magnesiumchloride) op een diepte van tweeduizend meter. Een deel van het magnesiumzout wordt direct op locatie verwerkt tot producten voor bijvoorbeeld de voedingsmiddelen, cosmetische en medische industrie. Het andere deel gaat naar de productielocatie van Nedmag. Hier wordt het magnesiumzout verwerkt tot grondstoffen voor onder andere de productie van vuurvaste stenen voor de cement- en staalindustrie, een voedingsadditief bij de productie van kaas, voor het bleken van pulp en het terugwinnen van fosfaten uit afvalwater.

Omgeving

Plasman is duidelijk trots op het bedrijf waar hij werkt. "Ik ben trots op het sociale karakter van ons bedrijf. We hebben korte banden onderling. En we gaan op een goede manier om met medewerkers. Daar krijg je veel voor terug. Daarnaast heb ik nog nooit bij een onderneming gewerkt die zich zo bewust bezighoudt met de impact op de omgeving. Zowel met omwonenden als met het milieu."

Als Plasman de verkiezing wint, wil hij zich met name sterk maken voor twee zaken: veranderingen intern en de energietransitie. Met dat laatste is hij al anderhalf jaar intensief bezig. Nedmag wil in 2035 onafhankelijk zijn van fossiele grondstoffen. "Wij zijn bezig met waterstof en het elektrificeren van installaties. De tijd van praten is voorbij, we moeten gewoon doen. Wij kunnen dat ook. De industrie is aanjager van innovaties en creëert mogelijkheden en oplossingen. De remmende factor zit in wet- en regelgeving. Daar zit een enorme uitdaging."

Gesprekspartner

Plasman wil er samen met nog zes bedrijven voor zorgen dat Industriecluster Oost-Groningen op de kaart wordt gezet. "Bij de Industrietafels die zijn geweest, is veel tijd gestoken in de industrieparken in Delfzijl, het industriecluster in Emmen, in het zuiden en in het westen. Maar het Industriecluster Oost-Groningen, zoals we onszelf hebben genoemd, is overgeslagen. Terwijl wij ruim twee keer zoveel energie verbruiken als het energiecluster in Emmen."

Geen bulkproductie meer

Intern heeft Plasman zich de opdracht toegeëigend om ook te veranderen. Nedmag wil zijn product op andere manieren in gaan zetten. In de voedingsmiddelenindustrie bijvoorbeeld en voor andere milieutoepassingen. "Dit betekent dat we veel meer tijd moeten spenderen aan productontwikkeling. En dat betekent dat we testen moeten doen die verstorend zijn voor onze normale operatie. Ik ga ervan uit dat onze opdracht over vijftien jaar geen bulkproductie meer is, maar dat we dan een veel gevarieerder productenpallet hebben. Dat vraagt van onze organisatie een compleet andere manier van werken en denken."


Deltavisie 2021

De winnaar van Plant Manager of the Year 2021 verkiezing wordt op 17 juni bekendgemaakt tijdens het congres Deltavisie 2021. De uitslag wordt bepaald door internetstemmen (20 procent van de stemmen), de bezoekers van Deltavisie (20 procent) en een jury (60 procent). De jury heeft uitgebreid met de finalisten gesproken en is bij hen op sitebezoek geweest. De jury bestaat uit:

  • Jan Zuidam (voormalig DSM-bestuurder)
  • Mirjam Verhoeff (Plant Manager of the Year 2020 en plantmanager bij Covestro Hoek van Holland Resins site [tot voor kort DSM])
  • Marinus Tabak (Plant Manager of the Year 2019 en plantmanager bij RWE)
  • Manon Bloemer (directeur Koninklijke VNCI)
  • Jeroen Maan (voorzitter Vomi)
  • Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland)
  • Willem Henk Streekstra (directeur Votob)

Kijk voor het volledige programma en aanmelden op de website.


Foto: Wim Raaijen